Bănci și Asigurări

Ce influenţe va avea apariţia noii instituţii de credit în sistemul bancar?

Autor: Razvan Voican

30.08.2011, 00:00 1029

Fuziunea dintre Bancpost şi Alpha Bank va însemna pierderea unuia dintre cele mai vechi şi mai valoroase branduri bancare locale - Bancpost, însă va rezulta o bancă mult mai puternică. De altfel, unul dintre obiectivele strategice anunţate de grecii de la Eurobank pentru Bancpost în 2003 era tocmai clasarea pe locul trei pe piaţă, însă nu au găsit nici strategia, nici soluţiile de management pentru a atinge această ţintă în mod natural.

Noua bancă va avea un capital mai solid, putând susţine mai bine un portofoliu de credite afectat de criză în mod vizibil, mai ales pe zona imobiliarelor. Pentru BNR fuziunea va însemna o grijă mai puţin după ce în ultimii trei ani fusese nevoită să monitorizeze atent cele două bănci şi să le solicite acţionarilor greci mai multe majorări de capital. De asemenea, restul băncilor comerciale vor avea pe piaţa interbancară un partener mai solid cu care să tranzacţioneze. La nivelul cotelor de piaţă fuziunea va aduce o diferenţiere mai bună a jucătorilor mari, noua bancă de locul trei fiind mai apropiată de liderii BCR şi BRD, ieşind din plutonul aglomerat al cotelor de piaţă în jurul a 6%.
Noua bancă va atinge o forţă concurenţială mai mare, ceea ce va fi în beneficiul clienţilor de pe piaţă.


Nu în ultimul rând, clienţii va trebui să se înveţe cu un nou nume, mai ales cei care erau obişnuiţi de 20 de ani cu Bancpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO