Bănci și Asigurări

CE vrea taxă specială pe profiturile şi salariile din bănci

Autor: Ciprian Botea

07.10.2010, 23:50 16

Miniştrii de finanţe din ţările membre ale UE, inclusiv România,au programată pe 19 octombrie o discuţie privind introducerea uneitaxe suplimentare pe profiturile şi fondurile de salarii din bănci,subiect care va fi dezbătut câteva zile mai târziu şi de şefii destat şi de guvern din ţările membre, a anunţat Comisia Europeană(CE).

Comisia a prezentat ieri un proiect mai clar privind impozitareabăncilor, susţinând că o taxă la nivel european asupra profiturilorinstituţiilor financiare şi a remuneraţiilor bancherilor ar generavenituri de 25 de miliarde de euro la bugetele statelor membreîntr-o perioadă în care guvernele se străduiesc să reducădeficitele masive.
"Motivele pentru impozitarea sectorului financiar sunt bineîntemeiate, iar modalităţile de realizare a acestui lucru suntviabile. Cred că perspectiva prezentată de Comisie este cea maipotrivită pentru a garanta o contribuţie echitabilă a băncilor lafinanţele publice", a declarat Algirdas Semeta, comisarul europeanpentru impozitare, audit şi antifraudă.

Comisia consideră că băncile sunt "subimpozitate", mai ales că suntscutite de TVA, aşa că noua taxă ar duce la o contribuţie maiechitabilă a sectorului financiar la bugetele ţărilor membre.
CE propune la nivel european o taxă asupra activităţilorfinanciare, ceea ce înseamnă impozitarea mai degrabă acorporaţiilor bancare decât a jucătorilor individuali implicaţiîntr-o tranzacţie financiară. O altă variantă luată în calcul afost impozitarea tranzacţiilor financiare, ceea ce ar fi afectattoate mişcările de capital, inclusiv vânzările de acţiuni,obligaţiuni şi instrumente derivate.
Impozitarea tranzac­ţiilor financiare este sprijinită de comisie încazul unei aplicări la nivel mondial, această idee urmând să fiedezbătută de membrii G20 în cadrul unui summit organizat înnoiembrie la Seul.

Ideea impozitării suplimentare a băncilor a fost lansată în primajumătate a anului, dar la nivel european au existat până acum doardiscuţii la nivel teoretic. În paralel cu dezbaterile de laBruxelles, mai multe guverne europene - în special cele care aususţinut financiar băncile după apariţia crizei - au lansatproiecte proprii privind taxarea în plus a băncilor, în cel maiavansat stadiu aflându-se planul autorităţilor maghiare.

În Ungaria, parlamentarii au aprobat un proiect de lege iniţiat decabinetul condus de Victor Orban, care prevede o taxă de 0,5%aplicată la valoarea activelor care depăşesc 180 mil. euro, dincare va fi scăzută valoarea activelor interbancare. Pentru activelesub 180 mil. euro, băncile vor plăti un impozit de 0,15%.
În această ţară statul a sprijinit cu lichidităţi sistemul bancarîn 2009 şi 2010, situaţia fiind similară şi în Austria, undeprimul-ministru a prezentat deja o propunere pentru impozitareasuplimentară a băncilor, cel mai probabil taxa urmând să fieaplicată activelor deţinute.
Dezbateri pe marginea acestui subiect au existat în toate ţăriledin Europa Centrală şi de Est, doar în România discuţiile fiindpurtate numai la nivel informal, bancherii motivând că la nivellocal nu ar trebui impusă o asemenea taxă deoarece statul nu a fostnevoit să intervină pentru a sprijini financiar instituţiile decredit.

De ce se vrea impozitarea băncilor?
n Miniştrii de finanţe din ţările membre ale UE vor discuta lunaaceasta introducerea unei noi taxe pe profiturile băncilor şiremuneraţiile bancherilor.
n Bruxellesul vrea să impoziteze suplimentar băncile, considerândcă acestea reprezintă o cauză majoră a izbucnirii crizei, notând înacelaşi timp şi ajutorul financiar substanţial primit de sistemulbancar de la autorităţi în ultimii doi ani.
n Impozitarea suplimentară a băncilor ar putea aduce 25 mld. eurola bugetele statelor membre ale UE, potrivit estimărilor ComisieiEuropene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO