Bănci și Asigurări

CEC: nu mai mergea cu surogate in restructurare

18.08.2004, 00:00 12



Guvernul a hotarat sa anuleze in sedinta de joia trecuta contractul potrivit caruia CEC si banca germana LBS Bayerische Landesbausparkasse ar fi trebuit sa infiinteze inca de la inceputul acestui an o banca specializata in economisire/creditare pentru cumpararea, construirea sau modernizarea unei locuinte. Indeplinirea contractului a fost tergiversata la maximum din anumite interese.



In cele din urma, statul actionar unic al CEC reprezentat de Ministerul Finantelor a ajuns la concluzia ca orice surogat de restructurare nu mai mergea, banca era practic in cadere continua si probabil ca va fi nevoie de destul de mult timp pentru ca viitorul cumparator sa o repuna pe picioare, explica ministrul Mihai Tanasescu schimbarea de la varful managementului Casei de Economii si Consemnatiuni.



De luni, CEC are un nou presedinte in functiune, Constantin Teculescu fiind inlocuit de Enache Jiru, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor. Jiru are ca principal obiectiv restructurarea CEC si pregatirea bancii pentru privatizare. In zilele urmatoare el urmeaza sa evalueze situatia bancii si sa-si formeze o echipa proprie.



Pana la jumatatea lunii septembrie, comisia de privatizare a CEC urmeaza sa selecteze un consultant dintre cei cinci ramasi in cursa, dupa retragerea BNP Paribas.



Lupta pentru contractul estimat la 3 - 5 milioane de euro se anunta astfel dura, intre unele dintre cele mai mari banci de investitii din lume: Credit Suisse First Boston (CSFB), JP Morgan, HSBC, Citigroup Global Markets Limited si Rothschild Conseil International.



Evaluarea si pregatirea CEC pentru lansarea cererilor de oferta din partea investitorilor ar trebui incheiate pana in luna martie a anului viitor.



Prima faza a analizei ofertelor este calcularea punctajului tehnic, in functie de experienta ofertantilor si resursele umane pe care acestia le aloca in cadrul proiectului.



Daca ofertantii trec de baremul minim anuntat pentru punctajul tehnic, urmeaza analiza ofertelor financiare. Cum este foarte probabil ca majoritatea competitorilor sa depaseasca baremul, diferenta va fi facuta de pretul cerut de acestia pentru consultanta.



Interesul este cu atat mai ridicat cu cat CEC reprezinta una din ultimile mari companii din proprietatea statului.



CEC este evaluat la circa 300 de milioane de euro.



In cazul CEC, consultantul desemnat sa asiste Ministerul de Finante va pregati procesul de due-dilligence, evaluarea, studiul de fezabilitate si va recomanda metoda de privatizare, calendarul si pachetul de actiuni care urmeaza sa fie vandut.



Pana in prezent, de privatizarea CEC s-au aratat interesate grupurile austriece Erste Bank si Raiffeisen Bank. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO