Bănci și Asigurări

CEC vinde credite ipotecare cu rate pana la 80 de ani

14.02.2008, 20:22 23

CEC a lansat un nou credit ipotecar, cu o dobanda variabila de 9,58% pe an (la lei) si o perioada de gratie de doi ani la inceputul contractului, timp in care se platesc doar dobanda si comisioanele aferente sumei imprumutate.
Creditul poate fi rambursat in maximum 35 de ani, iar ultima rata trebuie sa fie platita inainte de implinirea varstei de 80 de ani. CEC intra astfel intre bancile permisive din punctul de vedere al varstei maxime pana la care trebuie sa fie incheiata rambursarea creditului. Spre exemplu, la BRD-SocGen si Raiffeisen clientii trebuie sa achite creditul inainte de a implini 70 de ani, iar la UniCredit Tiriac varsta limita este de 65 de ani. BCR nu are prevederi clare in acest sens, specificand doar ca ofera clientilor asigurare de viata gratuit pana la varsta de 65 de ani.
Bancile au relaxat treptat reglementarile privind varsta maxima pana la care contractul de credit trebuie sa fie incheiat, in conditiile in care in urma cu cativa ani practica era ca imprumutul sa fie rambursat inainte de a se atinge varsta de pensionare.
Acum, bancile au impins practic varsta pana la care permit rambursarea de rate dincolo de speranta medie de viata. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, speranta medie de viata este de 69 de ani in cazul barbatilor si 76 de ani in cazul femeilor. CEC solicita clietilor un avans la creditele ipotecare cuprins intre 0% si 15% din valoarea imobilului, in conditiile in care utilizeaza norme proprii pentru creditarea persoanelor fizice. Pentru stabilirea capacitatii de indatorare banca ia in considerare toate veniturile certe, cu caracter de permanenta pe toata durata de creditare, ale imprumutatului impreuna cu familia.
CEC nu precizeaza gradul maxim de indatorare acceptat (ponderea pe care rata o poate reprezenta in venitul lunar) si nici modul de calcul al dobanzii, despre care afirma doar ca este variabila. In septembrie trecut, banca avea credite in sold in valoare de 4,8 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), in crestere cu 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO