Bănci și Asigurări

CEC vrea să fie „banca de casă“ a populaţiei din oraşe mici şi rural

CEC vrea să fie „banca de casă“ a populaţiei din oraşe mici şi rural

Autor: Razvan Voican

23.09.2010, 23:55 45

Banca de stat CEC Bank are ca principal obiectiv strategic înzona riscului operaţional repoziţionarea ca "bancă de casă" apopulaţiei, segmentul de clienţi-ţintă fiind constituit dinpersoanele fizice şi IMM-urile din zona rurală şi din oraşele cupână la 50.000 de locuitori, potrivit unui raport publicat debancă.

De asemenea, CEC urmăreşte fidelizarea clientelei formate dincompanii, precum şi atragerea de clienţi din agricultură pe caresă-i sprijine în atragerea de fonduri europene. Banca îşi propuneşi consolidarea poziţiei pe piaţă prin creşterea volumului şi acomplexităţii tranzacţiilor derulate. Un alt obiectiv din strategiade administrare a riscului reputaţional este schimbareacomportamentală a personalului atât în interiorul băncii, cât şifaţă de clienţi.
La sfârşitul anului trecut CEC înregistra cele mai mari expunerifaţă de segmentul de retail, cu un total de 6,4 mld. lei (circa 1,5mld. euro) plus 2,5 mld. lei (606 mil. euro) din creanţe garantatecu proprietăţi imobiliare, în timp ce creanţele faţă de companii seridicau la 637 mil. lei (151 mil. euro), la care se adăugau 259mil. lei sub formă de creanţe faţă de municipalităţi.
Expunerea totală a băncii faţă de administraţii locale, companii şipersoane fizice însuma anul trecut circa 9,9 mld. lei (2,3 mld.euro).

Cele mai multe credite sunt în regiunea Sud-Est, iarcele mai puţine în Vest
Dintre principalele zone geografice ale ţării, CEC a raportat ceamai mare expunere pe regiunea Sud-Est, cu peste
1,6 mld. lei şi restanţe de 33 mil. lei. Aici banca are o expunerepe retail de peste
1 mld. lei, plus creanţe garantate cu proprietăţi imobiliare de 432mil. lei. În nicio altă regiune expunerea pe persoane fizice nuatinge acest nivel. În schimb, cea mai slabă expunere esteînregistrată pe regiunea Vest, cu 632 mil. lei şi restanţe de 57mil. lei. Aici, expunerea pe retail este de numai 131 mil. lei, încontextul în care mai multe bănci private au poziţii puternice înzonă. În rest, expunerile pe celelalte regiuni sunt relativechilibrate, fiind cuprinse între 1,2 şi 1,4 mld. lei. O sursă dediferenţiere o constituie creditele acordate autorităţilor locale.Deşi la nivel naţional este unul dintre cei mai activi finanţatori,în Bucureşti CEC are cea mai slabă poziţie, cu o expunere de numai342.000 de lei la sfârşitul lui 2009, în timp ce pe zonaSud-Muntenia banca a dat finanţări către municipalităţi în valoarede aproape 69 mil. lei. Unul dintre principalii competitori peacest segment de business este BCR, alături de BRD şi UniCredit. Întotal, CEC avea o expunere de 258 mil. lei pe administraţiilelocale la finalul anului trecut.

De asemenea, banca înregistrează discrepanţe semnificative lanivelul expunerilor din credite pentru companii, în condiţiile încare de-abia în ultimii cinci ani a început să se orienteze spreacest sector. Tot regiunea Vest apare drept principala zonă deslăbiciune, cu o expunere de numai 1 mil. lei pe sectorulcorporate. La acest capitol CEC stă cel mai bine în regiuneaSud-Vest Oltenia, cu un total de peste 245 mil. lei în 2009.Oricum, totalul expunerii pe companii, de 638 mil. lei, este decirca 10 ori mai mic decât expunerea pe retail, fără a pune lasocoteală creditele cu garanţii imo­biliare de 2,5 mld. lei,reflectând orientarea tradiţională a băncii spre clientela formatădin persoane fizice.
În ceea ce priveşte situaţia creditelor restante la sfârşitul lui2009, CEC avea cele mai multe probleme în regiunea Nord-Vest, curestanţe de 91 mil. lei şi provizioane de 112 mil. lei, urmată deregiunea Centru, cu 61,2 mil. lei. Cele mai mici restanţe au fostînregistrate în Sud-Muntenia, cu 32 mil. lei.
Deşi banca are cea mai mare expunere pe retail, cele mai marirestanţe erau înregistrate pe segmentul corpo­rate, cu 340 mil.lei, de aproape patru ori mai mari decât pe segmentul retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO