Bănci și Asigurări

Cehul de la BCR isi da ragaz trei ani pentru modernizarea retelei

Cehul de la BCR isi da ragaz trei ani pentru modernizarea retelei

Click pentru imaginea marita

15.02.2007, 14:36 13

Reteaua de unitati a BCR se va schimba fundamental incepand din acest an, iar unul dintre proiectele de baza ale acestui proces va fi modificarea organizarii si a imaginii sucursalelor si agentiilor, afirma Martin Skopek, 40 de ani, instalat la sfarsitul anului trecut ca vicepresedinte al BCR responsabil cu operatiunile de retail.
"Lucram la peste 40 de proiecte aflate in diferite faze. In cel mult trei ani, intreaga retea a BCR va fi aliniata cu ceea ce consideram a fi 'standardul Erste Group'", a declarat Skopek citat de publicatia ceha EURO.
El spune ca BCR a deschis anul trecut peste 100 de unitati, iar in 2007 numarul agentiilor noi va fi chiar "mult mai mare".
Skopek considera ca intregul domeniu al canalelor de distributie de pe piata bancara locala este ramas in urma.
"Pe baza experientei noastre de pe alte piete vom mobiliza resurse pentru a dezvolta sfera canalelor alternative - centre de contact, internet banking si altele".
"Este foarte interesant in Romania, ma simt de parca as fi intinerit", spune noul sef al retailului BCR. El remarca viteza foarte mare de crestere a pietei bancare, pe toate segmentele importante. "Principala diferenta fata de piata ceha, de exemplu, tine de mediul complet diferit al dobanzilor cu care opereaza economia si piata bancara.
Acest mediu are un impact semnificativ asupra marjelor finale cu care opereaza bancile romanesti", afirma Skopek.
El spune ca a trecut prea putin timp de la finalizarea preluarii controlului asupra BCR pentru a fi implementate schimbari semnificative si a fi activata forta de vanzari conform strategiei Erste.
Prima miscare vizibila pe retail a fost reducerea cu pana la 1,2 puncte procentuale a dobanzilor la creditele imobiliare si ipotecare in valuta, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie.
De altfel, Erste nu ezita sa se laude cu experitza in domeniul creditelor ipotecare. Mai mult, Andreas Treichl, presedintele executiv al grupului austriac si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, il recomanda pe Martin Skopek drept un specialist in finantari ipotecare.
El invoca exemplul de la Ceska Sporitelna, care si-a majorat cota de piata pe segmentul creditelor ipotecare de la 2% la 30% in decurs de cinci ani.
Erste se asteapta la o crestere "uriasa" a creditului ipotecar in Romania, care inca este devansat de creditul de consum (desi acesta ascunde si finantari de tip ipotecar sub umbrela asa-numitelor credite pentru nevoi personale nenominalizate garantate cu ipoteca).
Andreas Treichl crede ca vor fi din ce in ce mai necesare locuinte sociale si ca va aparea si "o nevoie incredibila pentru inchiriere", iar BCR ar urma sa exploateze acest potential.
Martin Skopek a fost numit vicepresedinte pe retail la BCR dupa ce in ultimii sase ani a detinut o pozitie similara la Ceska Sporitelna - cea mai mare banca din Cehia, membra a grupului Erste ca si BCR.
In timpul mandatului lui Skopek la Ceska Sporitelna - suprapus cu primii ani de dupa intrarea in grupul Erste - banca a fost restructurata din temelii: reteaua de unitati s-a restrans de la 707 in anul 2000 la 637 in 2006, iar numarul salariatilor a fost redus de la 15.900 la 10.700.
In aceeasi perioada insa activele bancii s-au dublat de la 12,5 miliarde de euro in 2000 la 25,3 miliarde in trimestrul al treilea 2006. La sfarsitul lui 2006 BCR a inregistrat active de 13,3 miliarde de euro, potrivit datelor raportate la BNR.
Portofoliul de credite al Ceska a crescut de 2,6 ori in sase ani, pana la 10,2 miliarde de euro in septembrie 2006, in timp ce BCR avea un portofoliu de 6,7 miliarde la sfarsitul lunii august.
In prezent, Ceska are 5,3 milioane de clienti persoane fizice, fata de circa 3,2 milioane in cazul BCR (potrivit datelor folosite de Erste), o retea de 637 unitati fata de 477 la BCR, o cota de piata pe depozitele de retail de 33%, aproape ca BCR cu 32%, si 32% din piata creditelor de retail, respectiv cu patru puncte procentuale mai mult decat BCR.
Skopek a fost instalat la BCR odata cu Oana Petrescu, 37 de ani, numita vicepresedinte responsabil de organizare si operatiuni IT. Acestea au fost singurele schimbari operate pana in prezent la nivelul echipei de management executiv. Austriecii inca sunt in cautarea unui candidat pentru pozitia de vicepresedinte responsabil cu managementul riscului. In prezent, comitetul de directie al BCR este consiliat pe aceasta zona de fostul CFO al Erste Bank Ungaria, Helmut Hintringer.
Pe 21 februarie, actionarii BCR sunt convocati pentru a aproba noul act constitutiv al bancii, care prevede atributii extinse pentru Consiliul de Supraveghere condus de Andreas Treichl. Acestea merg pana la aprobarea propunerilor de numire ale sefilor de subsidiare ale bancii si a structurii organizatorice pana la nivel de departamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO