Bănci și Asigurări

Cererea de valuta pentru importuri tine euro la 3,52 lei

31.10.2006, 17:02 17

Leul a pierdut usor teren in fata euro, pe fondul unei cereri mai mari de valuta din partea clientilor locali.
BNR a calculat un curs de 3,5217 lei pentru un euro, cu 0,02 bani peste nivelul de vineri. Dolarul a pierdut 1,32 bani, coborand pana la 2,7670 lei.
Pe piata valutara de la Bucuresti, euro a inceput ziua la 3,5170/3,52 lei, la nivelul inchiderii de vinerea trecuta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, astfel ca euro a urcat pana la 3,5250 lei. De la acest nivel au aparut in piata interese de vanzare, iar cotatiile au coborat la 3,52 lei. In a doua parte a zilei euro a continuat sa oscileze deasupra nivelului de 3,52 lei.
"Volumele tranzactionate au fost bune, iar piata a fost linistita. Nu am vazut interes din partea nerezidentilor, ordinele provenind probabil de la clientii comerciali", a comentat un dealer.
Potrivit datelor BNR, piata a inregistrat in sedinta de vineri un deficit de 36 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 620 de milioane de euro. Operatiunile interbancare au insumat numai 103 milioane de euro, sub media ultimelor sapte zile, de 150 de milioane de euro.
Pe pietele internationale, euro a fost stabil fata de dolar, cotatiile osciland in jurul nivelului de 1,2730 dolari pentru un euro. La sfarsitul saptamanii trecute dolarul a pierdut masiv teren, dupa ce au fost publicate date care indicau o crestere a economiei americane sub asteptarile analistilor.
Pe piata monetara dobanzile au ramas la niveluri destul de ridicate. Pentru depozitele pe o zi, dobanzile au oscilat intre 8,5% si 9,25% pe an.
BNR a atras ieri depozite pe o luna in valoare de 1,325 miliarde de lei (376 de milioane de euro), de la opt banci comerciale. Dealerii spun ca nivelul mai ridicat al dobanzilor reflecta asteptarile unor jucatori privind noi intariri ale conditiilor monetare. Pe de alta parte, cererea mai mare de lichiditati, specifica sfarsitului de luna, a pus presiune pe dobanzi, dupa ce dealerii si-au imobilizat cea mai mare parte a fondurilor excedentare, saptamana trecuta, in depozite la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO