Bănci și Asigurări

Cererea de valuta readuce cursul la 4,25 lei/euro

Cererea de valuta readuce cursul la 4,25 lei/euro
09.09.2009, 17:33 25

In principal cumpararile de valuta ale firmelor au ridicatcotatiile initial pana la 4,2550 lei/euro, pasul urmator decrestere ducandu-le la 4,2570 lei/euro, dupa ce la deschiderecursul fusese de 4,2425 lei/euro. "Nu am vazut miscarisemnificative din afara, ci mai degraba cereri comerciale decumparare, dar nici acestea foarte mari. Volumele au fost ceva maiconsistente decat in zilele trecute, insa piata a ramas in generalcalma", a comentat un dealer.

La un moment dat au circulat zvonuri privind o posibilainterventie a bancii centrale, insa jucatorii afirma ca acestea nuau fost confirmate de volumele tranzactionate si de nivelurilepreturilor. Totusi, piata tine cont de angajamentul public al BNRde a controla eventuale derapaje ale cursului.

Conform altor interpretari, miscarea de depreciere a pornit dela corectia suferita de zlotul polonez si, intr-o oarecare masura,de forint, piata de la Bucuresti fiind conectata la evolutiileregionale. BNR a calculat un curs de 4,2463 lei pentru un euro, increstere cu 0,81 bani fata de ziua precedenta. Banca CentralaEuropeana, care culege datele mai tarziu de pe piata, a calculat oreferinta de 4,2488 lei/euro.

Intre timp, odata cu apropierea sedintei de politica monetara depe 29 septembrie a Consiliului de Administratie al BNR, uniianalisti bancari isi revizuiesc previziunile privind scadereadobanzii-cheie. "Desi estimam ca este putin probabil ca dobanda BNRsa coboare sub 8% anul acesta, acum credem ca ar putea ajunge la7,75% pana la sfarsitul anului, existand sanse bune ca pana intrimestrul II din 2010 sa coboare pana la 6,75% pe an", afirmaanalistii ING Bank Romania.

Raiffeisen vede dobanda la 8% la sfarsitul anului, insaconsidera ca BNR ar putea fi mai agresiva daca sentimentul de pepietele externe se imbunatateste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO