Bănci și Asigurări

Citi a facut profit de 3 mil. euro in S 1 si se relanseaza pe retail

11.10.2009, 23:23 96

Citibank Romania, sucursala locala a grupului bancar american, aobtinut in semestrul I un profit net de circa 3 milioane de euro,conform standardelor romanesti de contabilitate, afirma sursebancare. Castigul din prima jumatate a anului reprezinta doar 13%din profitul net de 23,3 mil. euro raportat la MinisterulFinantelor in contul anului fiscal 2008.

In acelasi timp, activele bilantiere ale bancii au insumat la 30iunie 2009 aproape 1,82 mld. euro, corespunzator unei cote de piatade 2,3%. De la 1 ianuarie, Citibank Romania a renuntat la statutulde persoana juridica romana pentru a deveni sucursala a CitibankEurope, inregistrata in Irlanda. Miscarea a fost justificata drepto modalitate de acces la resurse de finantare mai mari care saextinda capacitatea de deservire a clientelei, concentrata pe zonacorporate.

Prezenta pe piata locala de 13 ani, Citibank se pregateste salanseze si o oferta completa de retail banking (conturi curente side economii, card de debit, depozite la termen, asigurari de viatade la AIG Life, carduri de credit) fiind vizata in principalclientela de top care are nevoie de servicii de administrare abanilor si pentru care urmeaza sa deschida unitati dedicate,fiecare client avand propriul bancher. De asemenea, banca are noiproiecte pe zona cardurilor de credit, iar o componenta importantaa noii oferte vor fi serviciile de internet banking si phonebanking.

Proiectul de extindere pe retail este pregatit de aproape un an,fiind condus de Kumar Ramachandran, care a fost adus special de lafiliala din Rusia a grupului pentru a conduce divizia locala deretail. Aceasta divizie a preluat portofoliul de credite de consumale fostei entitati CitiFinancial, care a fost retrasa de pe piatain ciuda unor investitii importante in promovarea brandului,inclusiv prin sponsorizarea echipei de fotbal Steaua.

In reorientarea spre clientela de retail cu venituri pestemedie, Citibank se bazeaza si pe oameni veniti din alte banci.Directorul departamentului de wealth management este Ioana Curtali,care pana in februarie 2009 a fost director pe managementulpasivelor la Raiffeisen Bank. De asemenea, Citi atrage bancheri dela RBS Bank Romania, unde ramane de stabilit o noua strategie dupace banca-mama a incercat sa o vanda, dar nu a gasit niciuncumparator dispus sa plateasca pretul cerut. Un exemplu este AdrianVlase, numit sef al departamentului carduri de credit la Citi, dupace la RBS fusese manager pe vanzari directe si centre de vanzare.De altfel, si Citi se va baza in buna masura pe o forta de vanzaridirecte pentru atragerea unei clientele de retail de top.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO