Bănci și Asigurări

Citigroup vede euro coborand la 3,25 lei la sfarsitul lui 2007

Citigroup vede euro coborand la 3,25 lei la sfarsitul lui 2007

Click pentru imaginea marita

14.11.2006, 18:52 14

Citigroup anticipeaza o apreciere puternica a leului anul viitor, astfel incat euro ar urma sa coboare pana la 3,25 lei la sfarsitul lui 2007. De asemenea, grupul american se asteapta ca euro sa incheie anul acesta la nivelul de 3,50 lei.
"Este improbabil ca decizia BNR de a mentine dobanda la 8,75% sa influenteze piata creditului sau piata de capital, insa, in opinia noastra, comentariile agresive care au insotit-o ar putea sprijini leul", spune Iwona Pugacewicz-Kowalska, analistul Citigroup pentru Romania.
Mult mai moderati in prognoze, analistii UniCredit estimeaza ca euro nu va cobori mai jos de 3,45 lei la sfarsitul lui 2007, insa pentru 2006 il vad ceva mai jos decat Citigroup, respectiv la 3,49 lei. Cu alte cuvinte, ar fi vorba de o apreciere a leului in termeni nominali cu 1,2% in cursul lui 2007. In schimb, UniCredit crede ca euro va incheia si 2008 tot in jurul nivelului de 3,45 lei.
Alti analisti, alte prognoze: ABN Amro se asteapta ca euro sa incheie anul curent relativ sus, la 3,52 lei, pentru ca pe parcursul lui 2007 sa se aprecieze pana la 3,40 lei. In viziunea ABN Amro, tendinta de intarire a monedei nationale ar urma sa continue in 2008 pana la un curs de 3,30 lei pentru un euro. Asadar, ABN Amro crede ca nici macar in 2008 leul nu ar putea atinge nivelul de apreciere prognozat de Citigroup chiar pentru 2007.
Pe piata valutara interbancara, euro a testat ieri din nou pragul de 3,50 lei, coborand cu 0,33 bani fata de vineri, pana la un curs calculat de BNR de 3,5091 lei pentru un euro. Fata de acum un an, leul consemneaza o apreciere in termeni nominali de peste 3,2%.
Aprecierea acumulata de moneda nationala comparativ cu aceeasi perioada din 2005 tinde sa creasca in conditiile in care euro a avut o evolutie ascedenta spre sfarsitul anului trecut, urcand pana la 3,69 lei.
Deocamdata, modelul deprecierii leului sub presiunea cererii de valuta pentru importuri nu se confirma. Mai ales in ultima saptamana, pe piata s-au acumulat presiuni in crestere asupra pragului de 3,50 lei pentru un euro, insa pana acum toate tentativele de a duce cotatiile sub 3,4950 lei au esuat, nivelul respectiv mobilizand ordine de cumparare de valuta.
"Sperietoarea" deficitului de cont curent care tinde sa se umfle la peste 10% din PIB nu pare sa influenteze asteptarile legate de evolutia cursului, desi leul a probat deja o anumita vulnerabilitate in momentul in care capitalul strain are o perceptie mai proasta asupra regiunii in ansamblu. BNR a indicat ca leul ar fi amenintat de o depreciere abrupta intr-un orizont de timp de 3-5 ani in conditiile in care deficitul extern nu ar da niciun semn de ingustare.
In privinta dobanzii de politica monetara, prognozele sunt mai apropiate. Atat UniCredit, cat si ABN Amro vad posibila o crestere de un sfert de punct chiar pe final de an, astfel incat 2006 sa se incheie cu o dobanda de 9%.
Citigroup crede ca prima parte a lui 2007 va aduce o majorare de dobanda de 0,25-0,5 puncte procentuale, respectiv pana la 9,25%. Iwona Pugacewicz-Kowalska considera ca dobanda actuala de 8,75% este insuficient de puternica pentru a asigura continuarea trendului de scadere a inflatiei si atingerea tintei de 4% stabilita de BNR pentru 2007, in conditiile in care este de asteptat ca economia sa creasca si anul viitor cu circa 7%, stimulata de cererea de consum.
"Factorii care au ajutat dezinflatia in 2006 - precum ieftinirile la alimente - ar putea avea un rol invers anul viitor, fiind probabil ca Romania sa resimta o cerere externa crescuta pe segmentul produselor alimentare, asa cum s-a intamplat in cazul tarilor care au intrat in UE in 2004", comenteaza analistul Citigroup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO