Bănci și Asigurări

Clientii incep sa caute protectie fata de fluctuatiile mari de curs si dobanda

Clientii incep sa caute protectie fata de fluctuatiile mari de curs si dobanda

Pe langa instrumentele care asigura fixarea cursului sau dobanzii se cauta si cele care pot mari castigurile

20.04.2007, 21:09 40

Volatilitatea semnificativa a cursului, dar si a dobanzilor din ultimii ani a convins clientii ca instrumentele derivative, care asigura protectia fata de aceste riscuri, sunt utile, dupa ce mult timp fusesera considerate doar foarte scumpe.
Recent, BRD-SocGen si-a trecut la obiectul de activitate si tranzactionarea de optiuni, dupa ce a obtinut aprobarea BNR in februarie.
Pe piata tranzactionarii de instrumente derivate sunt deja active ABN Amro, HVB-Tiriac Bank si Raiffeisen Bank, iar alti jucatori, precum Bancpost sau Libra Bank, au anuntat planuri de a intra pe aceasta piata.
Cererea clientilor pentru astfel de produse este inca modesta, fiind considerate scumpe, insa cei care au pierdut din evolutiile neprevazute de curs sau dobanda incep sa reconsidere oportunitatea de a se proteja impotriva acestor riscuri.
"Numarul clientilor care apeleaza la aceste instrumente a crescut in fiecare luna, ajungandu-se acum la aproape 100 de clienti care tranzactioneaza produse derivate. Volumele tranzactionate sunt in medie de cate zeci de milioane de euro pe luna, atat pe partea de optiuni simple si strategii, cat si pe partea de depozite structurate", spune Doru Gavrila, dealer la Raiffeisen Bank. Austriecii au inceput sa vanda derivative in toamna trecuta.
"Inceputul lui 2006 a fost mai mult un exercitiu de comunicare catre clienti a beneficiilor rezultate din folosirea acestor produse, iar o crestere spectaculoasa a volumelor s-a inregistrat incepand cu trimestrul al treilea", noteaza si Cosmin Bucur, seful departamentului de distributie piete financiare la ABN Amro Bank. Olandezii de la ABN au fost printre primii care au lansat o oferta complexa de instrumente derivative, in toamna anului 2005, dupa germanii de la HVB Bank.
La inceput, astfel de produse au fost contractate in special de companiile multinationale, care au politici consecvente de acoperire a riscurilor financiare.
Intre timp si companiile locale au inceput sa ceara astfel de produse. "Exportatorii si importatorii cer produse de acoperire a riscului de schimb, iar dezvoltatorii imobiliari - pentru acoperirea riscului de dobanda", spune Sergiu Puianu, director vanzari departamentul Trezorerie la HVB-Tiriac Bank.
El remarca insa ca desi cererea de astfel de produse a crescut, inca nu se poate vorbi de o piata in adevaratul sens pentru instrumentele derivative.
Si la Raiffeisen portofoliul de clienti s-a extins de la companiile multinationale spre intreprinderi de talie mai mica.
Inclusiv clientii individuali cu lichiditati importante au inceput sa fie interesati de derivative, in special cele care pot asigura randamente mai mari ale plasamentelor. "Cele mai cautate produse derivate in acest moment sunt depozitele structurate, cu ajutorul carora clientii pot obtine randamente de 9-10% pe an, sau chiar 15% pe an, in conditiile in care la un depozit simplu ar obtine randamente intre 5% si 7% pe an. Volumul acestor instrumente s-a triplat in momentul acutal fata de inceputul anului", explica Doru Gavrila.
Daca la inceput principalele instrumente de protectie financiara erau forward-ul pe cursul de schimb (care permite contractarea unui curs fix pentru o scadenta viitoare) sau pe rata dobanzii si swap-urile (tranzactii in ambele sensuri cu aceeasi contrapartida, la preturi prestabilite), ofertele bancilor au fost extinse cu produse complexe, cum sunt optiunile.
Astfel de produse permit stabilirea unei rate minime sau maxime de curs sau de dobanda, clientul primind o parte din profit in cazul in care piata evolueaza in favoarea sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO