Bănci și Asigurări

Clientii individuali inregistreaza restante de aproape 26 mil. euro

13.07.2005, 19:37 18

Restantele clientilor individuali mai vechi de 30 de zile au ajuns la sfarsitul lui aprilie la un sold de 92,8 milioane de lei noi (25,7 milioane de euro), indica datele Bancii Nationale.

Soldul restantelor inregistrat de persoanele fizice marcheaza astfel o crestere de 6% comparativ cu sfarsitul lunii precedente, expansiunea fiind alimentata in special de acumularea ratelor neplatite la creditele in lei.

BNR supravegheaza din august trecut si creditele acordate persoanelor fizice mai mici de 20.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro).

Comparativ cu luna martie, ritmul de crestere a scazut insa aproape la jumatate. Fata de valoarea din august trecut, soldul a crescut cu 144%. Numai de la inceputul anului, restantele inregistrate de persoanele fizice s-au majorat cu 34%.

Aceasta in conditiile in care creditul de consum a reluat in ultimele luni un ritm intens de crestere, care a determinat banca centrala sa inaspreasca la inceputul saptamanii trecute normele de creditare, impunand un plafon maxim pentru ponderea pe care ratele cumulate la toate angajamentele o detin in veniturile lunare de 40%.

Aceste restante detin o pondere in totalul creditelor de consum de sub 1%, un nivel considerat acceptabil.

Totodata, numarul persoanelor inregistrate cu rate neachitate la timp a crescut in aprilie pana la 168.523, cu peste 11 mii mai mult peste nivelul din martie. Aceasta dupa ce in februarie numarul restantierilor coborase sub nivelul inregistrat in decembrie trecut.

Cele mai mari restante sunt inregistrate la creditele acordate in lei, cu un sold de peste 83 de milioane de lei noi (23 milioane de euro), respectiv o pondere de aproape 90% din total. Aceasta corespunde ponderii mai mari detinute de lei in domeniul finantarilor de consum, chiar daca imprumuturile in valuta au avut o crestere rapida.

De altfel, scadere recenta a dobanzilor la creditele in lei a determinat o intensificare a ritmului de crestere al acestora, ajungandu-l aproape pe cel al imprumuturilor in valuta.

Fata de luna precedenta, restantele inregistrate la creditele in lei marcheaza o crestere de 6%.

Restantele inregistrate la creditele contractate in euro au ajuns la sfarsitul lui aprilie la un sold total de 7,1 milioane de lei noi (doua milioane de euro), in crestere cu 4% fata de luna precedenta.

Ratele neachitate la timp la imprumuturile luate in dolari totalizau in aprilie aproape 2,6 milioane de lei noi (0,7 milioane de euro).

Cele mai mari sume sunt reprezentate de restantele scoase in afara bilantului (incluse in categoria pierderi de catre banci), care totalizeaza 42 de milioane de lei noi (11,7 milioane de euro). Acestea sunt urmate de restantele mai vechi de 90 de zile, cu un total de aproape 31 de milioane de lei noi (8,6 mil. euro).

Vestea buna este ca restantele nou aparute, cu vechimi cuprinse intre 31 si 60 de zile, au scazut cu zece milioane de lei in aprilie, pana la un sold de 115 lei noi (aproximativ 32 de milioane de euro).

Biroul de Credit, societatea infiintata de bancile comerciale pentru supravegherea pietei creditelor acordate persoanelor fizice, a raportat la sfarsitul lui mai restante totale in valoare de 33 de milioane de euro. Dintre acestea, restantele la creditele in lei valorau peste 100 de milioane de lei (30,2 de milioane de euro).

Oficialii Biroului au subliniat de asemenea ca majoritatea sumelor sunt concentrate in zona restantelor cu vechime mai mare de trei luni. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO