Bănci și Asigurări

Prognoză surprinzătoare Coface: Inflaţie de 0,3% şi deficit bugetar de 2,5%

Prognoză surprinzătoare Coface: Inflaţie de 0,3% şi...

Autor: Raluca Ghinea

16.10.2015, 14:05 1467

În conditiile în care inflatia este negativă, iar bugetul consolidat este pe excedent (plus 1% din PIB) Coface vine cu o prognoza surprinzătoare. Coface România estimează pentru acest an o inflaţie de 0,3% şi un deficit bugetar care va atinge 2,5% din PIB, raportat la o creştere economică de 3,3%, şi apreciază că situaţia economică s-ar îmbunătăţi în condiţiile reducerii economiei subterane şi unei mai bune gestionări a companiilor de stat.

"O îmbunătăţire a situaţiei economiei României va depinde şi de reducerea evaziunii fiscale care este legată de economia subterană, estimată la 30% din PIB şi de o gestionare mai bună a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi", se arată într-o analiză a Coface.

Pe de altă parte, numărul insolvenţelor s-a redus anul trecut cu 27,9% faţă de anul precedent, însă rata insolvenţelor din România rămâne cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, de 4,5%, faţă de media de 1,1% din regiune.

Coface notează că reducerea contribuţiilor sociale, a TVA pentru alimente de la 24% la 9%, reevaluarea pensiilor şi a salariilor din sectorul public vor stimula cererea internă şi consumul, ca urmare a creşterii veniturilor.

"Totuşi, în ciuda performanţei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvenţe în 2015. Astfel, ponderea acestora în totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul că acest procent este şi un rezultat al numărului mare de unităţi care vând cu amănuntul în structura de ansamblu a companiilor româneşti", se subliniază în raport.

Totodată, sectorul de business este afectat de termenele lungi de plată a facturilor, de până la 90 de zile.

Coface apreciază că investiţiile în sectorul public vor continuă să rămână destul de scăzute, din cauza complicaţiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile şi a lipsei unei structuri locale adecvate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO