Bănci și Asigurări

Cohn, om de afaceri: "Cursul ar trebui să fie de 5,5-6 lei/euro". Isărescu, BNR: "Cursul este acum în echilibru"

Cohn: Daca te uiti la economia noastra, cred ca leul e nejustificat de puternic. Cursul ar trebui sa fie de 5,5-6 lei/euro. Isarescu: Cursul este acum in echilibru, apropiat de fair value

Autor: Andrei Chirileasa, Raluca Ghinea

08.02.2013, 00:09 4503

Omul de afaceri Vladimir Cohn, proprietarul a două fabrici de hârtie în judeţul Braşov, spune că actualul curs de schimb de 4,4 lei/euro este nejustificat şi că ar fi nevoie de o depreciere semnificativă a leului pentru ca economia românească să devină competitivă. În ultimii patru ani, cursul s-a depreciat cu circa 10%.

"Dacă te uiţi la capacitatea noas­tră economică, cred că leul e nejustificat de puternic. Pentru economie, cursul ar trebui să fie de 5,5-6 lei/euro, ceea ce ar fi excelent, pentru că ar da un avânt exporturilor, în con­di­ţi­ile în care importurile de materii prime nu sunt atât de importante şi avem resurse interne extraordinare. Cred că astfel România ar deveni foarte competitivă", a declarat Vladimir Cohn, ieri, la ZF Live.

El a mai spus că BNR face o "echilibristică de chin" între bilanţu­ri­le băncilor, curs şi nevoia de finan­ţare a economiei. În schimb, guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine că actualul curs este cel corect şi că acesta este determinat şi de piaţă. "Încercăm să atenuăm deviaţia de la fair value a cursului de schimb, să îl păs­trăm într-o zonă de echilibru şi credem că am reuşit în bună mă­sură", a declarat guvernatorul.

 

Isărescu: Cursul de schimb se situează într-o zonă care nu ridică probleme

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO