Bănci și Asigurări

Comisioanele bancare „înghit“ toată dobânda la depozitele în euro

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

04.09.2013, 21:47 996

Cu dobânzi în scădere şi comisioane de retragere numerar mari, clienţii care fac economii în valută ajung să nu mai scoată de la bancă nici măcar suma depusă chiar şi în cazul unui depozit de câteva mii de euro.

Bancherii au tăiat, în medie, cu 0,8 puncte procentuale dobânzile la depozitele în euro în ultimul an, fară să umble însă şi la comisioane.

Un client care depune 5.000 de euro pe trei luni scoate de la bancă în cel mai rău scenariu 4.981 de euro în condiţiile în care dobânzile la scadenţele pe termen scurt au ajuns până la 1% pe an. Toto­da­tă, comisioanele de retragere urcă până la 0,6%, adică 30 de euro la o sumă de 5.000 de euro. La o bonificaţie de 2% pe an, dobânda încasată este de 21 de euro, iar la 1% pe an este de numai 10 euro.

„Băncile vor să descurajeze clienţii să-şi retragă banii la prima scadenţă. Acestea preferă depozitele pe una sau trei luni, cu dobânzi mai mici decât cele pe termene mai lungi, dar reînnoite la scadenţă“, comentează analistul financiar Dragoş Cabat.

Doar câteva bănci mai plătesc bonificaţii de peste 3% pe an pe termen scurt, nivel care teoretic ar trebui să acopere comisionul plătit la re­tragerea de numerar. Totodată, puţine bănci scutesc clienţii de plata comisionului în ziua scadenţei depozitului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO