Bănci și Asigurări

Companiile au avut probleme mai mici cu lichiditatile in septembrie

Companiile au avut probleme mai mici cu lichiditatile in septembrie
23.10.2009, 00:00 90

Analistii avertizeaza insa ca inca nu se poate vorbi de otendinta si se asteapta chiar ca situatia sa se inrautateasca dinnou in lunile urmatoare.

Sumele refuzate la plata cu instrumente de debit (bilete laordin, cecuri si cambii) au scazut in mod neasteptat in septembriecu peste 150 de milioane de lei (circa 36 mil. euro) fata denivelul record de peste 900 de milioane de lei consemnat in lunaanterioara, arata datele BNR.

Valoarea instrumentelor de debit refuzate la plata a coborat la779,4 milioane de lei, in conditiile in care refuzurile de biletela ordin au scazut cu mai mult de 320 de milioane de lei.

Anterior,specialistii in recuperarea creantelor estimau ca numarulrefuzurilor la plata ar putea depasi un miliard de lei inseptembrie ca urmare a inrautatirii situatiei economice.

Analistii spun insa ca aceasta scadere este temporara inconditiile in care economia nu-si va reveni din recesiune decat celmai devreme in a doua jumatate a anului viitor.

"Este o situatie absolut intamplatoare. In mod normal, valoareasumelor refuzate la plata va reveni pe crestere, pentru ca vorbimde un blocaj financiar care nu poate fi suplinit nici de banci", adeclarat Dragos Cabat, membru al Consiliului Director al AsociatieiAnalistilor Financiari (CFA Romania).

In acelasi timp, numarul instrumentelor refuzate la plata acrescut usor pana la 38.825 de cazuri, contribuind la scadereavalorii medii a unei tranzactii de la peste 24.000 de lei in augustla circa 20.000 de lei in septembrie. Scaderea valorii medii atranzactiilor refuzate ar putea indica probleme mai mari culichiditatile pentru firmele de dimensiuni mici si medii.

In schimb, blocajul din economie este evident la nivelultranzactiilor cu cecuri, unde valoarea refuzurilor s-a triplat peparcursul lunii septembrie in ciuda unei scaderi cu 13% a numaruluiinstrumentelor refuzate.

Dragos Cabat spune ca cel mai probabil refuzurile la plata cuinstrumente de debit vor reveni in perioada urmatoare la nivelulrecord consemnat in luna august, in conditiile in care economia nuda semne de revenire din recesiune, iar companiile se confrunta cuo scadere drastica a vanzarilor.

Peste 90% din intreprinderile mici si mijlocii din Romania auavut vanzari mai mici anul acesta comparativ cu 2008, unelediminuandu-si afacerile cu pana la 50%, potrivit unui studiu alFondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Peste95% din titularii de conturi care au generat incidente la plata cuinstrumente de debit sunt persoane juridice, arata datele BNR.

In primele trei trimestre din 2009 valoarea totala atranzactiilor cu cecuri, cambii si bilete la ordin a fost de 49,9miliarde de lei, in scadere cu circa 12% comparativ cu perioadasimilara a anului trecut, potrivit datelor TransFond, operatorulsistemului electronic national. In acelasi timp, numarultranzactiilor a scazut cu aproape un sfert.

Grosul tranzactiilor se inregistreaza insa cu ordine de plata,unde platile efectuate au coborat cu 10% in primele noua luni din2009, pana la 129 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO