Bănci și Asigurări

Concluzia Societe Generale: nu merita sa investeasca in CEC

24.10.2005, 18:18 12

Societe Generale, al doilea mare grup bancar francez, s-a retras din competitia pentru preluarea CEC, renuntand sa mai depuna oferta preliminara desi pe 31 august trimisese comisiei de privatizare o scrisoare de interes.

Potrivit unor surse bancare, evaluarile strategice care au fost facute de actionarul majoritar al BRD pe parcursul lunii septembrie au inclinat in favoarea abandonarii planului de achizitie a CEC.

In balanta erau, pe de o parte, consolidarea pozitiei concurentiale fata de un competitor puternic al Societe Generale in Europa Centrala si de Est - Erste Bank, iar pe de alta riscul ca situatia precara in care se afla CEC sa fi afectat echilibrul BRD, inclusiv din cauza efortului investitional pe care il impune relansarea bancii de economii.

Dupa studierea in detaliu a stadiului in care se afla CEC, pe baza documentelor din camera de date, francezii au renuntat la varianta preluarii, chiar daca aceasta i-ar fi adus in ipostaza de pretendent direct la pozitia numarul unu a clasamentului bancar. BRD are o cota de piata de peste 14%, la care s-ar fi adaugat cele cinci puncte procentuale ale CEC. La jumatatea anului, cea mai mare banca, BCR, detinea o cota de 25,1% din activele sistemului bancar.

In conditiile in care Erste Bank este acum creditata de analisti cu sanse bune de a castiga competitia pentru BCR, Societe Generale s-ar putea trezi in situatia de a lupta cu austriecii intr-un context mai dur, in care acestia s-ar afla direct in pozitia de lider. Surse bancare citate de Reuters afirma ca actionarii Erste Bank au incredere in strategia din ultimii ani a bancii, bazata in principal pe extinderea in Europa Centrala si de Est si care a dat roade, astfel incat ar putea accepta plata unui pret ridicat pentru BCR, spre deosebire de actionarii altor concurenti, care ar putea fi mai reticenti in aceasta privinta.

Dupa abandonul Societe Generale, pe lista potentialilor investitori pentru CEC au ramas sapte nume: Banca Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, Banca Nationala a Greciei (BNG), OTP Bank si Raiffeisen.

Dintre acestea, Dexia, Erste si BNG se afla deja in confruntare directa pentru pachetul majoritar de 62% din actiunile BCR, CEC fiind o alternativa de rezerva. In cazul in care nici una din cele trei nu ar avea castig de cauza la BCR, este de asteptat ca lupta sa se transfere la CEC, aici intrand in joc si ambitiile celui mai mare grup bancar unguresc, OTP Bank.

Pentru a-si face propriile analize si evaluari, cei sapte ofertanti preliminari au avut acces timp de doua saptamani la cele patru camere de date organizate de CEC, au participat la intalniri cu conducerea bancii, au vizitat agentii ale CEC din Bucuresti si din provincie, au primit informatii solicitate in plus fata de cele din camerele de date.

Incepand de astazi, investitorii vor avea acces la camerele de date actualizate cu ultimele situatii financiare pentru inca o saptamana. In paralel, vor avea loc discutiile tehnice cu Comisia de privatizare privind propunerile din ofertele tehnice preliminare deschise vineri la Ministerul Finantelor.

Potrivit strategiei de privatizare, dupa parcurgerea tuturor etapelor legate de prima etapa a procesului, Comisia va trece la solicitarea ofertelor finale angajante.

Termenul limita este estimat pentru sfarsitul lunii noiembrie. In grila de punctaj pentru stabilirea castigatorului, pretul ar putea avea o pondere de 70-90%.

Ministerul Finantelor vinde un pachet de cel mult 75 % din actiunile CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO