Bănci și Asigurări

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o serie de măsuri excepţionale pentru a ajuta băncile să poată finanţa în continuare

Zdravko Maric, vicepremier şi ministru al finanţelor din Croaţia

Zdravko Maric, vicepremier şi ministru al finanţelor din Croaţia

Autor: Mircea Nica

26.06.2020, 09:00 332

♦ Zdravko Maric, vicepremier şi ministru al finanţelor din Croaţia: Mulţumită reformelor care au avut loc după criza financiară din 2008, băncile au fost suficient de capitalizate şi reziliente pentru a putea absorbi şocurile provocate de pandemia COVID-19 asupra businessurilor.

Uniunea Europeană a început să adap­te­ze regulile bancare pentru a putea maximiza capa­ci­tatea băncilor de a împrumuta şi a susţine atât gos­podăriile, cât şi companiile afectate de criza pro­vocată de pandemia de COVID-19, potrivit infor­maţiilor publicate pe site-ul oficial al Consiliului UE.

„Mulţumită reformelor care au avut loc după criza financiară din 2008, băncile au fost suficient de capitalizate şi reziliente pen­tru a putea absorbi şocurile pro­vo­cate de pandemia COVID-19 asupra businessurilor. Cu toate acestea, suntem încă la începutul re­venirii. Este responsabilitatea noas­tră să ne asigurăm că băncile au flexibilitatea necesară pentru a continua să asigure un acces uşor la finanţare pentru oameni şi companii“, a spus Zdravko Maric, vicepremier şi ministru al fi­nanţelor din Croaţia.

Măsurile au în vedere modificări ale sumei minime de capital pe care băncile trebuie să o deţină pentru îm­prumuturi neperformante (NPL) în cadrul „backstop pru­den­ţial“. În special, se va ex­tinde tra­­tamentul preferen­ţial al credi­te­lor naţionale garantate de agen­ţiile de credit la export, dar şi a altor garanţi ai sectorului public în con­textul măsurilor care vizează ate­nuarea impactului econo­mic al pandemiei COVID-19.

De asemenea, extinderea cu doi ani a aran­jamentelor tranzitorii legate de punerea în apl­icare a standardului internaţional de contabilitate IFRS 9. Acest lucru le va permite băn­cilor să dimi­nueze impactul negativ potenţial al unei creşteri a provizioanelor băncilor pentru pierderile de credit preconizate.

Se va reintroduce temporar un filtru pru­denţial pentru expunerile de obligaţiuni su­verane, care va atenua impactul volatilităţii actuale a pieţelor financiare asupra datoriei publice.

Supraveghetorii vor avea flexibilitate supli­men­ta­ră pentru a putea atenua efectele negative ale vo­latilităţii extreme a pieţei observate în tim­pul pan­demiei COVID-19, în special prin ex­clu­derea „de­pă­şirilor“ care au avut loc în 2020 şi 2021 în mode­lele interne ale băncilor pentru riscurile de piaţă.

În continuare, se vor introduce modificări direc­ţionate la calcularea raportului de indatorare (adică raportul dintre capitalul băncilor şi expu­nerile sale) şi o întârziere la introducerea rezervei ca efect de levier cu un an până în ianuarie 2023.

Se vor crea aranjamente tranzitorii pentru ex­puneri către guvernele naţionale şi băn­cile centrale, denominate într-o mo­ne­dă a unui alt stat membru, pen­tru a sprijini opţiunile de fi­nan­ţare din statele membre care nu sunt în zona euro, atenuând consecinţele pandemiei COVID-19.

De asemenea, se va menţine măsura anterioară privind scutirea de capital pentru bănci în baza CRR 2, în special în ceea ce priveşte tratamentul preferenţial al anumitor împrumuturi garantate de pensii sau salarii, a IMM-urilor şi împrumuturile pentru infrastructură, încurajând astfel fluxul de credit către pensionari, angajaţi, întreprinderi şi investiţii în infrastructură.

Pachetul de măsuri a fost adoptat de Parla­mentul European pe data de 19 iunie 2020. Acesta va deveni aplicabil în ziua următoare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi cel târziu până la sfârşitul lunii iunie 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO