Bănci și Asigurări

Conturile de economii cu dobanzi atractive aproape au scos din joc depozitele la termen la banci

Conturile de economii cu dobanzi atractive aproape au scos din joc depozitele la termen la banci

Click pentru imaginea marita

12.06.2008, 21:34 56

Conturile de economii - produse de economisire flexibile, care combina accesibilitatea unui cont curent cu o dobanda ridicata - au ajuns astfel aproape sa scoata din joc clasicele depozite la termen.
La sfarsitul lunii aprilie, disponibilitatile la vedere in lei (clasa in care se incadreaza conturile curente, dar si cele de economisire) ale populatiei se ridicau la 21,5 miliarde de lei. Astfel, soldul lor a ajuns aproape sa il egaleze pe cel al depozitelor, care a stagnat de la inceputul anului la 24,7 miliarde de lei (echivalentul a 6,7 miliarde de euro).
De altfel, in intervalul aprilie 2007 - aprilie curent depozitele la termen abia daca au reusit sa urce cu 3 miliarde de lei, respectiv 14%. In acest timp, disponibilitatile la vedere au facut un salt de 10 miliarde de lei, dublandu-si soldul.
Si la plasamentele in valuta se evidentiaza o preferinta pentru conturile de economii, desi depozitele la termen pastreaza o pozitie dominanta.
In cele 12 luni incheiate in aprilie, soldul disponibilitatilor la vedere in valuta marca o crestere cu 108%, exprimata in lei, pana la echivalentul a 12,46 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro). Depozitele la termen au un sold mai consistent, de 18 miliarde de lei (4,9 miliarde de euro), insa cresterea lor a fost in ultimul an de numai 40%.
La fel ca in cazul economiilor in lei, depozitele la termen in valuta au "inghetat" la nivelul de la inceputul anului.
Majoritatea jucatorilor din sistem au acum in ofertele lor conturi de economii, atat in lei, cat si in valuta.
Desi produsele au functionalitati asemanatoare, bancile se diferentiaza prin unele elemente. Astfel, unii jucatori au ales sa ataseze acestor conturi de economii si carduri, pentru a facilita accesul clietilor la fonduri. ING si-a construit intreaga oferta de retail pe un astfel de cont, care are atasat un card si care permite derularea operatiunilor de baza de la automatele instalate in agentii. Dobanda pentru sumele tinute in cont este de 7,5% pe an.
Alti jucatori au preferat sa nu ataseze si carduri, incercand astfel sa descurajeze retragerea de fonduri. De altfel, majoritatea bancilor impun pastrarea unei sume minime in cont pentru a remunera dobanzi atractive, iar daca soldul scade sub acel nivel se trece la o dobanda de cont curent.
BCR diferentiaza chiar dobanzile remunerate in functie de soldul contului. Astfel, dobanda este de 7% pe an pentru sumele cuprinse intre 500 si 10.000 de lei, dar poate urca pana la 7,25% pe an, pentru plasamente mai mari de un milion de lei.
Banca ofera acum chiar o dobanda de 9% pe an clientilor care cumpara simultan si un pachet de cont curent.
De altfel, banca incearca sa promoveze aceste produse, iar in martie a anuntat o crestere semnificativa a economiilor la vedere atrase de la clienti.
BRD-SocGen plateste o dobanda de 8,5% pe an pentru sumele in lei, respectiv 4% pe an pentru cele in euro. Plata dobanzii se face trimestrial, in timp ce la ING sau BCR frecventa este lunara.
De asemenea, apar unele diferente la modul de calcul al dobanzii - in timp ce unii jucatori iau in considerare fluctuatiile zilnice ale soldului, altii iau doar doua zile de referinta.
BRD ia in calcul soldul contului la datele de 1 si 15 in fiecare luna pentru a stabili dobanda. Sumele depuse intre aceste perioade sunt luate in calcul abia la urmatoarea "citire" a soldului, in timp ce iesirile sunt contabilizate retroactiv.
Spre comparatie, dobanzile platite la conturile curente oscileaza in general intre 0,1% si 0,5% pe an.
Pe fondul scaderii lichiditatilor de pe piata monetara, bancile au inceput sa fie tot mai interesate de atragerea de resurse de la clienti. Mai multi jucatori, precum Alpha Bank sau Bancpost, au lansat recent conturi de economii, pe care le-au promovat agresiv, pentru a atrage finantari de la clienti.
Majoritatea jucatorilor s-au concentrat insa pe clasicele depozite la termen, lansand promotii cu dobanzi atractive. Cele mai bune dobanzi la depozitele la termen in lei ajung acum la 11% pe an.
Pe fondul rabufnirii inflatiei, care a urcat la 8,6% pe an din martie, randamentele oferite de conturile de economii sunt real negative. Cu toate acestea, datele BNR arata ca depozitele la termen, care prin dobanzile remunerate asigura castiguri real pozitive, nu mai reusesc sa convinga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO