Bănci și Asigurări

Costea: Eximbank analizeaza proiecte de 1 mld. lei

15.07.2009, 10:59 17

Eximbank, banca de export-import a Romaniei, are in analiza dosare pentru acordarea de garantii de credite in valoare de circa un miliard de euro, afirma Ionut Costea, presedintele bancii.
El sustine ca plafonul maxim de garantare de 10 miliarde de lei pe care il poate acoperi banca reprezinta doar "o referinta teoretica".
Pana acum, valoarea garantiilor acordate insumeaza circa 300 mil. lei.
"Daca ne uitam numai la ultimele trei luni, portofoliul garantiiilor aprobate a fost dublu fata de valoarea garantiilor acordate in 2008. Mai mult, avem proiecte noi in analiza in valoare de inca un miliard de lei.
Referitor la plafonul de 10 miliarde de lei, precizez ca aceasta suma este doar o referinta teoretica, ce poate fi atinsa doar pe termen mediu si lung", a declarat Costea.
Companiile cu cifra de afaceri in scadere, acumulare de stocuri, probleme de cash-flow sau chiar pierderi care duc pana la situatii de insolventa cauzate de criza pot obtine de la Eximbank garantii care sa le permita sa contracteze credite noi de la banci, acoperind pana la 90% din sumele imprumutate.
Institutia va acorda garantiile in cadrul unei scheme de ajutor de stat care a fost aprobata recent de Comisia Europeana.
In acest moment, banca are stabilit un plafon de garantare de circa 60 mil. euro pentru 2009 si de 48 mil. euro pentru 2010.
Durata creditului garantat nu trebuie sa depaseasca sase ani in cazul creditelor pentru investitii si patru ani in cazul creditelor pentru capital de lucru, iar valoarea garantiei se reduce pro-rata pe masura indeplinirii obligatiilor de catre operatorul economic.
Eximbank garanteaza atat credite pentru investitii, cat si pentru finantarea activitatilor curente, iar garantiile vor fi acordate in moneda creditului.
Banca incurajeaza creditarea in lei, insa pentru a putea raspunde cerintelor clientilor are in vedere contractarea de linii de finantare externa astfel incat, daca are cereri de produse in valuta, sa le poata onora rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO