Bănci și Asigurări

Costurile ridicate ale bancilor mari franeaza cresterea profiturilor

Costurile ridicate ale bancilor mari franeaza cresterea profiturilor
30.08.2006, 19:09 15

Fara efectul spectaculos al reducerii impozitului pe profit din 2005 si intr-un mediu concurential inasprit de restrictiile BNR pentru incetinirea creditarii, putine dintre bancile comerciale de top au mai raportat cresteri semnificative ale profiturilor nete in prima jumatate a acestui an.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, a inregistrat o crestere a profitului cu numai 5% fata de aceeasi perioada din 2005, continuand insa sa raporteze castigul cel mai consistent de pe piata - 127 milioane de euro. In acelasi timp, activele bancii au trecut de 10 miliarde de euro, BCR turand motoarele vanzarii de credite.
La BRD-SocGen profitul la sase luni a avut o dinamica similara, dupa saltul de circa 50% din 2005. Banca a resimtit cresterea costurilor determinata de masurile administrative impuse de BNR, dar si efortul investitiilor pentru extinderea retelei teritoriale (circa 25 mil. euro in sase luni), care a ajuns in prezent la 500 de unitati. BCR a ramas astfel pe pozitia secunda ca dimensiune a retelei, cu 444 de unitati. O expansiune importanta a avut in prima jumatate a acestui an si Banca Transilvania, care a ajuns la 300 de unitati, in timp ce activele i-au crescut pana la 1,75 miliarde de euro, aducand-o pe locul cinci in clasamentul pietei.
Raiffeisen Bank, a treia banca dupa valoarea activelor, a ramas in urma cu reteaua, numarand 236 de unitati. De asemenea, banca a reusit doar sa-si conserve nivelul de profit inregistrat in semestrul I 2005. Concentrandu-se pe imbunatatirea indicatorilor de profitabilitate si eficienta, dupa ce in anii trecuti a turat motoarele pentru a-si creste activele, Raiffeisen a continuat in trimestrul al doilea sa piarda cota de piata, coborand sub pragul de 8%.
In ciuda volumelor mari de operatiuni, bancile mari au avut de suportat ingustarea semnificativa a marjelor de dobanda, care a ajuns la circa 7 puncte procentuale, fata de 11,9 puncte in iunie 2005.
Si totusi, Banca Transilvania, unul dintre cei mai dinamici jucatori de pe piata in ultimii doi ani, a raportat o majorare a profitului net de 16%, pana la 16,58 mil. euro.
CEC, care a cazut pe locul sase dupa valoarea activelor, a inregistrat o consolidare a profitului din primul semestru, obtinand un castig de circa 5 milioane de euro, dupa ce pe parcursul lui 2005 banca a avut pierderi din cauza intarzierii cu care a intrat pe piata creditului.
In schimb, Alpha Bank, a saptea banca din sistem, a reusit sa-si majoreze atat profitul net, care a urcat cu 22%, pana la 15,1 milioane de euro, cat si valoarea activelor, care au depasit 1,7 miliarde de euro, corespunzator unei cote de piata de 4,2%.
Dupa pierderile cu care a incheiat anul 2005, mai ales din cauza restructurarilor de personal, Bancpost a raportat la jumatatea anului un profit net de 3,3 milioane de euro, avand drept tinta ambitioasa pentru intreg anul un profit de 15 milioane de euro.
HVB Bank, care a alunecat pe locul noua in clasamentul activelor, a obtinut un profit apropiat de cel din 2005, in jurul a 20 de miliarde de euro, in timp ce partenera sa de fuziune, Banca Tiriac, a raportat un castig de 7,3 mil. euro, semnificativ sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai mari rate de crestere ale profiturilor au fost inregistrate de banci de talie mijlocie precum Banca Romaneasca, UniCredit si Volksbank, care au raportat dublari si chiar o triplare a profitului in cazul Volksbank. De asemenea, cele trei banci si-au majorat profiturile in paralel cu cresterea activelor, Banca Romaneasca ajungand la o cota de piata de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO