Bănci și Asigurări

Creditele acordate de BCR au urcat cu 34% intr-un an, iar provizioanele s-au majorat de patru ori

Creditele acordate de BCR au urcat cu 34% intr-un an, iar provizioanele s-au majorat de patru ori

Andreas Treichl, CEO al Erste, spune ca finantarea de la stat va ajuta grupul sa faca fata unor perspective nefavorabile

30.10.2008, 19:12 39

Cresterea de profit a BCR la noua luni a fost sustinuta de reducerea substantiala a costurilor de restructurare si transformare de la 36,4 mil. euro in primele noua luni din 2007 pana la 9,6 mil. euro dupa trei trimestre din acest an.

Totusi, Erste Bank estimeaza ca suma totala a cheltuielilor cu modernizarea BCR va ajunge si anul acesta la circa 30 mil. euro, ceea ce implica o crestere vizibila a acestui element in ultimul trimestru din 2008.
Un alt cost semnificativ a fost legat de extinderea retelei de unitati. In trimestrul al treila, BCR a deschis 19 noi agentii, ajungand la o retea de 607 unitati la sfarsitul lunii septembrie.
In acelasi timp, cheltuielile cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri au crescut fata de septembrie 2008 pana la echivalentul a 105,8 milioane de euro, respectiv cu aproape 32 mil. euro numai in trimestrul al treilea. Aceasta crestere a fost impulsionata de majorarea puternica, in 2008 fata de 2007, a portofoliului de credite si in special de rata mai inalta de crestere a portofoliului de credite retail.
La nivel exclusiv de banca, volumul agregat al portofoliului de credite acordate clientilor (inainte de provizionare, IFRS) a crescut cu 17,3%, ajungand la 43,27 miliarde lei (11,56 miliarde euro), fata de 36,88 miliarde lei (10,22 miliarde euro) la 31 decembrie 2007. Portofoliul de credite corporate reprezinta 47,1% din totalul creditelor acordate clientilor nebancari, in timp ce creditele pe segmentul retail (inclusiv cele acordate microintreprinderilor) reprezinta 52,9%.
De asemenea, BCR si-a ajustat provizionarea de risc la conditiile de piata in schimbare, constituind provizioane de risc mai ridicate pentru produsele de credit neasigurate, iar anularea asigurarii de risc financiar a creditelor incepand din trimestrul II 2007 a contribuit la aceasta crestere.
In primele noua luni, veniturile nete din dobanzi au crescut cu 58,5%, de la 1.365,9 milioane lei (413,3 milioane euro) la 2.165,3 milioane lei (592,9 milioane euro, iar veniturile nete din comisioane au crescut cu 24,0%, de la 593,8 milioane lei (179,7 milioane euro) la 736,6 milioane lei (201,7 milioane euro). In acelasi timp, depozitele de la clienti au crescut din septembrie anul trecut cu 9,0 %, ajungand la 32,9 miliarde lei (8,81 miliarde euro) de la 30,25 miliarde lei (8,38 miliarde euro) la 31 decembrie 2007. Depozitele retail (inclusiv cele ale microintreprinderilor) reprezinta 73,1% din totalul depozitelor de la clienti, in timp ce depozitele corporate reprezinta 26,9%.
Profitul operational al BCR a crescut cu 82,8%, de la 974,0 milioane lei (294,8 milioane euro) la 1,78 miliarde lei (487,6 milioane euro), pe fondul unei cresteri cu 40,2% a veniturilor operationale, de la 2,21 miliarde lei (670,4 milioane euro) la 3,1 miliarde lei (850,3 milioane euro).
Actionarul majoritar al BCR, grupul Erste Bank, a realizat, in primele noua luni, un profit net dupa plata intereselor minoritare de 1,46 miliarde euro, in crestere cu 74,6% fata de perioada similara a anului trecut, castigul mentinandu-se in usoara crestere, de 2,8%, si prin excluderea veniturilor din vanzarea diviziei de asigurari.
In anuntul privin rezultatele financiare Erste Bank indica pentru subsidiarele din Romania rezultatele obtinute de grupul BCR fara sumele aferente diviziilor Group Markets, respectiv Group Corporate si Investment Banking.
 
Erste obtine sprijin de la stat de 2,7 mld. euro la dobanda de 8%. Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a primit de la statul austriac un sprijin financiar de 2,7 miliarde de euro sub forma de capital participativ, fara drept de vot si netranzactionabil. Cuponul aferent este de 8%, iar rascumpararea nu poate avea loc mai devreme de 5 ani.
"Pe fondul celui mai bun rezultat la noua luni obtinut vreodata, in pofida unei situatii de piata nefavorabile, si inregistrand in acelasi timp cea mai solida baza de capital din istoria bancii, dar in conditiile in care competitia internationala impune niveluri tot mai ridicate de adecvare a capitalului, Republica Austria va achizitiona capital participativ in cadrul Erste Group in valoare de 2,7 mld euro", a explicat CEO-ul Erste Group, Andreas Treichl la prezentarea rezultatelor pe trimestrul al treilea.
El sustine ca Erste face acest pas tocmai pentru "a se echipa cat mai bine pentru a putea face fata unor perspective economice mai nefavorabile".
 
 
Erste aduce un austriac la divizia corporate a BCR
La doi ani de la preluarea controlului asupra BCR, Erste Bank a incheiat procesul de inlocuire a membrilor echipei de management al bancii prin schimbarea lui Jean Andronie din pozitia de vicepresedinte executiv responsabil cu clientela corporate. In locul sau a fost numit austriacul Wolfgang Schoiswohl (46 ani), care a fost vicepresedinte al fostei HVB Bank Romania si apoi al HVB Tiriac Bank, unde a supervizat de asemenea zona clientilor corporate. In ultimul an a condus divizia clienti companii si trezorerie a Volksbank Ungaria. Andronie, ultimul vicepresedinte ramas din echipa fostului presedinte al BCR, Nicolae Danila, va pleca din banca dupa o perioada de cateva luni alocata transferului de atributii, astfel incat Schoiswohl va prelua noua pozitie incepand cu 1 ianuarie 2009. Austriecii cautau de mai multa vreme un inlocuitor pentru Andronie, fiind vehiculati mai multi potentiali candidati.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO