Bănci și Asigurări

Creditul a continuat sa franeze in luna mai

Creditul a continuat sa franeze in luna mai
25.06.2008, 18:59 18

Creditul neguvernamental a inregistrat in mai a patra luna consecutiva de incetinire a vitezei de crestere anuala, de la un varf de 55,5% inregistrat in ianuarie la 48,8%, cea mai vizibila fiind temperarea dinamicii creditului in valuta.
Astfel, creditul in lei a incetinit cu peste cinci puncte procentuale fata de prima luna a anului, pana la 30,6%, in timp ce dinamica imprumuturilor in valuta a pierdut din viteza aproape 10 puncte procentuale, pana la 65%.
Noile date statistice vor fi analizate de Consiliul de Administratie al BNR in sedinta de joi, cand unii analisti se asteapta la o noua crestere a ratei dobanzii de politica monetara pana la 10%. Totusi, unii comentatori, inclusiv Napoleon Pop, membru al boardului BNR, au adus in discutie in ultima perioada efectul psihologic negativ pe care l-ar avea revenirea la o dobanda de doua cifre.
La sfarsitul lunii mai, creditul neguvernamental a depasit nivelul de 47 miliarde de euro, finantarile pentru populatie in lei si valuta reprezentand peste 48%.
In total, persoanele fizice inregistrau datorii la banci in valoare de aproape 23 de miliarde de euro. Creditul in lei pentru populatie a urcat cu 38,6% fata de nivelul consemnat in luna mai a anului trecut, in timp ce cresterea anuala a finantarilor in moneda straina a fost de 130,7%.
In aprilie, majorarea anuala a creditului de retail in valuta se ridica la 137,7%, incetinirea fiind vizibila si pe acest segment.
Totusi, datele statistice publicate de BNR in privinta evolutiei dobanzilor la credite au indicat pentru lunile martie si aprilie chiar si scaderi ale costului nominal al creditelor, atat la lei, cat si la valuta. Pe de alta parte, numeroase banci au continuat sa majoreze treptat dobanzile, mai ales in cazul in care acestea sunt legate de rate de referinta ale pietelor interbancare in lei sau euro.
Dupa ce a scazut in luna aprilie, creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a urcat cu 5,5% in luna mai, pana la 2,9 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO