Bănci și Asigurări

Creditul a ramas blocat in martie, clientii incep sa sparga depozitele

Creditul a ramas blocat in martie, clientii incep sa sparga depozitele
28.04.2009, 00:00 32

Creditul privat a inregistrat in martie cea mai puternica scadere lunara din ultimii ani, de 2,6%, infirmand astfel anticipatiile bancherilor, care vorbeau de un dezghet la inceputul primaverii. Atat populatia, cat si companiile si-au redus imprumuturile contractate de la banci, arata datele BNR.

Cresterea anuala a creditului neguvernamental a incetinit astfel pana la 15,4% in martie, de la 22% in luna precedenta. Soldul era de 202,6 mld. lei (47,8 mld. euro) la sfarsitul lui martie. "Ritmul a incetinit puternic la creditare. Aprilie poate o sa aduca o revigorare, pentru ca au venit mai multe banci cu oferte si promotii pentru credite. Cel putin va fi o stabilizare a soldului, pentru ca semnalul de reducere a dobanzilor s-a dat", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Creditul in lei a ajuns acum la un ritm anual de crestere de 5% (in termeni reali), in timp ce la valuta cresterea a incetinit la 16% (calculata in euro), de la 70%, in martie anul trecut.
Populatia are credite de 101 mld. lei (23,9 mld. euro), din care 61% sunt in valuta. Firmele au un sold similar al creditelor, insa ponderea celor in valuta este usor mai mica, de circa 58%. Deprecierea cursului fata de toamna trecuta a facut ca soldul creditelor in valuta, exprimat in lei, sa creasca artificial in aceasta perioada, deteriorand astfel structura pe monede. "Dobanzile au scazut si bancile au devenit mai dornice sa dea credite. Lucrurile deja tind sa se stabilizeze. Imbunatatire nu vom vedea, dar macar o stabilizare a soldului", spune economistul - sef al Raiffeisen.
Nu mai sunt bani de economisit
Depozitele populatiei si ale firmelor au inregistrat de asemenea in martie o scadere usoara, pentru prima data din toamna trecuta, in ciuda mentinerii dobanzilor la niveluri ridicate. Depozitele in valuta au scazut semnificativ, cu 1,5%, insa datele BNR (prezentate in lei) sunt distorsionate de scaderea cursului din martie, cu 1,3%. Chiar si raportate in euro depozitele in valuta ar fi scazut, insa mult mai putin.
In schimb, depozitele in lei au urcat cu 0,7%, alimentate de economiile populatiei. Firmele si-au diminuat depozitele in lei cu 1,5%.
"Presiunea pe bugetele gospodariilor e destul de mare si nu mai au de unde sa economiseasca. Lupta de atragere de depozite cu dobanzi aberante nu e in avantajul nimanui, pentru ca placinta pentru care bancile se bat nu creste", subliniaza Dumitru. In martie populatia si-a majorat depozitele in lei cu 2,3%, insa cele in valuta au inregistrat o scadere usoara. Firmele si-au redus economiile, atat in lei, cat si in valuta, situatie care indica o crestere a nevoilor de lichiditati, pe fondul diminuarii fluxurilor de numerar obtinute din activitatea curenta.
 
Mai putin cash in circulatie
Numerarul in circulatie a scazut in martie cu 3,5%, pana la 23,9 miliarde de lei (echivalentul a 5,6 miliarde de euro), aceasta fiind a treia luna consecutiva in care cantitatea de cash inregistreaza o scadere. Comparativ cu martie anul trecut, cantitatea de cash din economie pastreaza totusi o crestere, cu 11,1%.
Si disponibilitatile din conturile curente au coborat in martie cu 4%, pana la 57,5 miliarde de lei (echivalentul a 13,5 miliarde de euro).
Astfel, disponibilitatile curente sunt acum cu 5,8% mai mici decat in urma cu un an. Datele BNR arata in schimb o crestere cu 2,7% a depozitelor la termen, ritmul anual fiind de 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO