Bănci și Asigurări

Creditul a scazut in decembrie pentru a doua luna la rand

Creditul a scazut in decembrie pentru a doua luna la rand
27.01.2009, 19:26 21

Creditul in lei a scazut in decembrie cu 2,4%, pana la un sold de 83,6 miliarde de lei (echivalentul a 21 de miliarde de euro). Soldul imprumuturilor in valuta, exprimat in euro, a coborat cu 1%, pana la echivalentul a 28,7 miliarde de euro, arata datele BNR.

Banca centrala calculeaza soldul creditului privat in lei, astfel ca, in conditiile in care cursul a urcat cu 5,5% in decembrie, totalul a fost mai mare cu 1,3% fata de noiembrie.
La sfarsitul anului trecut creditul privat a ajuns la 198 de miliarde de lei (49,7 miliarde de euro). Astfel, creditul a crescut in termeni reali cu 25,8% anul trecut, fata de 50% in 2007.
Creditul in lei a crescut anul trecut cu numai 16% (in termeni reali), fata de o expansiune cu 30% inregistrata in 2007.
Franarea a fost insa mult mai brusca pentru imprumuturile in valuta. Exprimat in euro, soldul a urcat anul trecut cu aproape 29%, dupa ce in 2007 urcase cu ceva mai mult de 72%.
"Datele au fost mai proaste decat ne asteptam noi. Creditarea in lei a scazut mult mai mult decat ne asteptam. Credeam ca deprecierea leului ii va determina pe unii sa se reorienteze catre lei, dar se pare ca ratele de dobanda i-au speriat. In ultimele luni probabil ca ecartul de dobanda intre lei si valuta s-a marit", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
El se asteapta la o crestere a creditarii in 2009 cu 5%, desi ar putea sa fie chiar mai mica, iar in aceste conditii vede o crestere economica negativa anul acesta.
Dobanzile la lei sunt considerate prea mari si asta influenteaza negativ si politica monetara, ponderea creditului in valuta crescand in ultimele luni, mai apreciaza Chidesciuc. Ponderea creditului in valuta a ajuns la 58% in decembrie.
In decembrie creditul in lei a coborat cu 2,4% in termeni reali, in timp ce la valuta scaderea soldului (exprimata in euro) a fost de 1%.
Populatia si-a redus drastic cererea de credite pe sfarsitul anului trecut, miscarea fiind determinata de aplicarea unor norme mult mai restrictive impuse de BNR, dar si de scumpirea finantarilor. Pe de alta parte, bancherii vorbesc si de reticenta clientilor in a contracta noi imprumuturi, pe fondul incertitudinilor privind evolutia veniturilor sau chiar a locurilor de munca.
Ritmul de crestere al creditului in valuta contractat de populatie a scazut astfel la 53% in decembrie, fata de 143% la inceputul lui 2008. Si creditarea in lei a incetinit insa, ritmul coborand la 22%, de la 43%.
Pe zona de corporate creditarea a incetinit de asemenea. Creditele in valuta au urcat cu 32% anul trecut, fata de 54% in 2007. La lei incetinirea a fost ceva mai mica, ritmul coborand de la aproape 34% la 25%.
Economistul-sef al BCR Lucian Anghel spune ca este nevoie ca BNR sa actioneze pentru incurajarea creditarii in lei, astfel ca se asteapta la o scadere a dobanzii cheie sau la reducerea rezervelor minime la lei in februarie, cand este programata urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al bancii centrale.
BNR a decis in octombrie anul trecut sa reduca rezervele minime la lei de la 20% la 18% din sumele atrase de banci, decizie prin care analistii considera ca s-au eliberat in sistem circa 2 miliarde de lei. In ianuarie BNR a decis insa sa mentina conditiile monetare, pastrand dobanda cheie la 10,25%, fara alte masuri, decizie pusa de piata pe seama temerilor privind o posibila incurajare a deprecierii cursului. Oricum, euro a sarit cu peste 7% doar de la inceputul lunii.
Lucian Anghel noteaza ca bancile mentin promotiile cu dobanzi foarte atractive, ceea ce reflecta nevoi de lichiditati atat in lei, cat si in euro.
Totusi, in ciuda dobanzilor mari oferite de banci, economisirea a incetinit constant in ultimele luni.
Soldul depozitelor a urcat anul trecut cu 17%, pana la 151,4 miliarde de lei (38 de miliarde de euro), la jumatate fata de majorarea din 2007. Astfel, depozitele acopera doar 76% din creditele acordate de banci, diferenta fiind finantata prin atragerea de surse din strainatate.
Depozitele populatiei in lei au urcat cu 16% in termeni reali, fata de 41% in 2007. La valuta incetinirea a fost chiar mai puternica, ritmul (pentru soldul exprimat in euro) coborand la 11%, de la 46% in 2007.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO