Bănci și Asigurări

Creditul continua sa urce rapid si in lei, si in valuta

Creditul continua sa urce rapid si in lei, si in valuta

Soldul creditului neguvernamental a ajuns la 21,5 miliarde de euro la finalul lui iunie

01.08.2006, 18:55 23

Ritmul de crestere al creditului neguvernamental a incetinit usor in iunie fata de luna mai, fiind de 5,7% (5,6 % in termeni reali), soldul total ajungand la 76,45 miliarde lei (21,5 miliarde euro). Fata de luna iunie 2005, statistica BNR indica insa o noua accelerare a creditului, cresterea anuala ajungand la 56,2% fata de 53,5% in luna mai.
Mentinerea vitezei rapide de crestere a creditului ar putea determina BNR sa continue tendinta de inasprire a conditiilor monetare, in conditiile in care precentele decizii de majorare a dobanzii si a rezervelor minime obligatorii la lei au fost adoptate pe 27 iunie, inainte ca banca centrala sa aiba la dispozitie date concludente privind evolutia creditului in prima luna a verii.
In primele sase luni, creditele acordate firmelor si populatiei au crescut cu 26%, respectiv 22,73% in termeni reali. Anualizat, finantarile in lei au inregistrat mai mult decat o dublare, crescand cu 104,9% (91,3% in termeni reali), pana la 40 de miliarde lei, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta a urcat cu 25%, atingand la 36,4 miliarde lei.
Creditele in lei acordate populatiei au avut cea mai rapida dinamica, cresterea soldului fiind de 127,4%. Imprumuturile in lei atrase de persoanele fizice totalizeaza 18,2 miliarde lei si se apropie puternic de valoarea finantarilor in moneda nationala destinate firmelor - 21,7 miliarde lei.
In structura, finantarile in valuta acordate companiilor au in continuare cea mai mare pondere, cu un total de 24,5 miliarde lei, desi anualizat au consemnat o crestere de numai 14,6%. In acelasi timp, creditele in valuta atrase de populatie au urcat cu 48,2%, pana la 11,88 miliarde lei. In luna iunie, populatia si-a impartit apetitul in mod egal pentru finantari atat in lei (8,2%), cat si in valuta (8,1%).
Cat priveste economiile in lei si valuta acumulate de populatie, acestea au insumat 30,9 miliarde lei (8,66 miliarde euro) in iunie, din care mai mult de jumatate (59,48%) sunt depozite in lei.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult au crescut depozitele tinute in valuta - cu 24,4%, in timp ce economiile in lei au crescut doar cu 18,9% (11% in termeni reali).
Diferenta de viteza a fost vizibila in luna iunie, cand depozitele in lei ale populatiei s-au majorat cu 2,1% fata de sfarsitul lunii mai, iar cele in valuta cu 3,1%. In luna precedenta, depozitele in lei inregistrasera o crestere mai rapida decat cele in moneda straina, respectiv de 2,7%, fata de 2,1%. Din totalul economiilor populatiei, depozitele in lei detin ponderea majoritara - 59,5%. In acelasi timp, depozitele in lei ale firmelor au crescut cu 2,8% fata de luna mai, in timp ce sumele in valuta depuse de companii s-au marit cu 1,9%.
In cadrul acestora, depozitele la termen au crescut cu 2,8%, certificatele de depozit s-au majorat cu numai 0,8%, iar depozitele conditionate au crescut cu 4,7%.
Depozitele in lei si valuta ale companiilor au insumat, in iunie, echivalentul a 10,24 miliarde euro.
Datoriile fata de banci inregistrate de sectorul guvernamental prin creditele contractate au scazut de la 9,566 de miliarde de lei noi, in luna mai a anului curent, la 9,113 miliarde de lei noi in luna iunie, in principal ca urmare a diminuarii disponibilitatilor in Contul General al Trezoreriei Statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO