Bănci și Asigurări

Creditul in valuta da din nou semne de accelerare

Creditul in valuta da din nou semne de accelerare
02.10.2006, 18:31 24

Creditul in valuta a accelerat in august, in detrimentul finantarilor in lei, care au pierdut usor teren.
Cresterea lunara a fost in august de 3,7%, atat pentru creditele in lei, cat si la valuta. In cazul creditului in lei, aceasta este insa cea mai mica expansiune lunara din martie anul trecut, in timp ce pentru valuta ritmul marcheaza o accelerare fata de iulie, apropiindu-se de varful inregistrat in iunie, de 4,1%. Evolutia confirma asteptarile analistilor, care vorbeau inca de la inceputul verii despre accentuarea dinamicii creditului in valuta. Aceasta mareste insa probabilitatea ca BNR sa adopte noi masuri pentru temperarea finantarilor in devize, cel mai probabil tot prin parghia rezervelor minime obligatorii constituite din pasivele in valuta, care sunt in prezent la un nivel de 40%.
Pe fondul acestei evolutii, cresterea anuala a creditului in lei a marcat o incetinire usoara, prima din ultimii ani, coborand la 93,2%, fata de 94,4% in iulie. Atenuarea ritmului de crestere survine si pe fondul majorarii bazei de comparatie. In contrast, ritmul anual de crestere al creditului in valuta a accelerat, pentru prima data din primavara lui 2005, urcand la 23,5% (in euro) fata de 23% in iulie.
Creditul neguvernamental a continuat sa accelereze, ritmul anual de crestere urcand la 48%, in termeni reali. Soldul total al creditului neguvernamental a ajuns la 82,16 mld. lei (23,2 mld. euro), cu 3,5% peste nivelul din august.
Apetitul populatiei pentru credite a ramas ridicat si in august, ritmurile lunare de crestere fiind ridicate atat la lei, cat si la valuta. Soldul creditelor in lei contractate de clientii individuali a urcat cu 5,6%, pana la 20,5 miliarde de lei (5,8 miliarde de euro).
Cererea a fost chiar mai mare pentru valuta, soldul acestor imprumuturi urcand cu 6,4% (exprimat in lei), pana la echivalentul a 13,4 miliarde de lei (3,8 miliarde de euro). Ritmul anual arata o crestere cu 126%, in termeni nominali, a creditului in lei, fata de o expansiune cu aproape 50% pentru cel in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO