Bănci și Asigurări

Creditul ipotecar a urcat si in august, dar bancherii spun ca ritmul este inca redus. Cum comentati?

Creditul ipotecar a urcat si in august, dar bancherii spun ca ritmul este inca redus
30.09.2009, 23:14 44

Creditul ipotecar a urcat in august cu o jumatate de punctprocentual fata de luna anterioara pe fondul impactului pozitivgenerat de lansarea programului "Prima casa" si al scaderiireticentei la indatorare a populatiei.

Soldul total al creditelor ipotecare a ajuns la sfarsitul luniiaugust la 22,5 miliarde de lei (5,3 mld. euro) dupa ce a urcat timpde patru luni consecutiv, arata datele BNR. Bancherii spun insa caavansul nu se ridica nici pe departe la o cota satisfacatoare siasteapta sa vada ce le rezerva perioada urmatoare.

"Nu observam o crestere spectaculoasa, dar exista intr-adevar otendinta pozitiva. Toata lumea a asteptat o revenire a activitatiiin luna septembrie, dar pana acum nu am observat modificarisemnificative. Acum asteptam octombrie", a declarat Gabriel Cretu,directorul diviziei de retail banking al OTP Bank.

In cazul creditului ipotecar in lei a fost consemnata o scaderede aproape 0,2% fata de iulie, pana la 1,73 miliarde de lei, dupace in ultimele luni a oscilat intre stagnare si scadere usoara.Imprumuturile in euro, care reprezinta 90% din totalul crediteloripotecare, au sustinut intreaga crestere.

Desi creditul ipotecar a avansat timp de patru luni consecutiv,bancherii apreciaza ca nu este vorba de o crestere structurala, cide una conjuncturala. "Creditul ipotecar a fost influentat defactori externi. Oamenii s-au intors din concedii si au luat uncredit fie pentru a renova, fie pentru a continua lucrarile pelanga locuinta. Nu este vorba de o crestere de sistem", noteazaCretu.

Cererea de credite a inregistrat o crestere de aproape 23% inperioada aprilie- iulie, in ultima perioada fiind impulsionata side lansarea programului "Prima casa". Numarul interogarilor bazeide date a CRB efectuate de banci pentru clientii potentiali a ajunsin iulie la 136.463, fata de putin peste 111.000 in lunaaprilie.

"Exista un impact pozitiv al programului "Prima casa", daracesta nu este suficient pentru relansarea creditului ipotecar. Inacelasi timp si procedurile de acordare a creditelor prin "Primacasa" sunt destul de greoaie", apreciaza directorul de retail alOTP.

El spune ca in conditiile in care plafonul alocat OTP pentrucredite acordate prin programul guvernamental este foarte mic, de 5mil. euro, banca incearca sa-si orienteze clientii spre produselestandard. Totusi, numarul total al dosarelor de credit depuse laFondul de Garantare in cadrul programului a sarit inca de lajumatatea lui septembrie de 2.000, iar unele banci deja au cerutmajorari de plafon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO