Bănci și Asigurări

Cresterea bancilor inseamna mai multi angajati, cu salarii mai mari

Cresterea bancilor inseamna mai multi angajati, cu salarii mai mari

Click pentru imaginea intreaga

11.09.2006, 18:04 16

Numarul salariatilor care lucreaza in banci a crescut cu circa 5.500 in perioada iulie 2005-iulie 2006, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), reflectand extinderea rapida a retelelor de unitati, pana la aproape 4.000.
Cererea mare de personal a antrenat nu numai majorarea cu aproape 10% a numarului de angajati, ci si cresterea cu aproape 14% a salariului mediu brut din industrie.
Cea mai mare batalie pentru personal specializat se duce in provincie: intrarea unei banci noi pe piata unui anumit oras inseamna in mod obligatoriu atragerea unora dintre salariatii sucursalelor deja existente si evident in schimbul unor salarii mai mari.
"S-a ajuns la o supralicitare. Atat in privinta nivelului salariilor, cat si al chiriilor pentru spatiile necesare deschiderii de sucursale", comenteaza Dan Pascariu, presedintele HVB-Tiriac Bank. El spune ca acesta este si motivul pentru care banca sa a optat pentru temperarea programului de extindere a retelei.
La sfarsitul lunii iulie, in sistemul bancar lucrau peste 61.000 de persoane, retribuite cu castiguri salariale medii brute de peste 3.300 de lei pe luna.
In ultimul an, cele mai agresive banci in extinderea retelelor au fost BRD-SocGen, care a crescut cu circa 174 de unitati, Banca Transilvania, care a ajuns la 300 de unitati, si Banca Carpatica - 200 de unitati. BCR a mentinut ritmul din ultimii ani, depasind 444 de unitati, insa fiind intrecuta de BRD. Nu in ultimul rand, Bancpost intentioneaza sa accelereze extinderea pentru a recupera decalajul acumulat fata de concurenta in contextul procesului de restructurare.
Astfel de miscari strategice au intretinut si chiar intensificat presiunea la nivelul salariilor si al chiriilor pentru locatii destinate serviciilor bancare. De altfel, majoritatea jucatorilor s-au orientat spre modelul de business dedicat serviciilor de retail, cu spatii restranse si personal redus, o parte din activitatile functionarilor fiind preluate de masini. Cat priveste chiriile, bancherii afirma ca in orasele de marime medie, in care zonele cu vad comercial sunt restranse, preturile pentru nou-veniti au urcat pana la niveluri comparabile cu cele solicitate in Bucuresti.
In timp ce banci mari precum BRD apreciaza ca au atins dimensiuni satisfacatoare ale retelelor, bancile mici continua sa anunte programe ambitioase de crestere. Este cazul OTP Bank, de pilda, dar si al unor nou intrati pe piata, precum CR Firenze sau ATE Bank. Ramane de vazut in ce masura vor reusi sa-si creeze un business care sa poata sustine in timp efortul investitional si al cheltuielilor cu salariile. Deja cresterea concurentei si nivelul ridicat al costurilor - inclusiv de tip administrativ, determinate de politica BNR - au inceput sa limiteze potentialul de majorare a profiturilor obtinute de bancile mari.
Extinderea canalelor de vanzare este o tinta importanta si pentru companiile de asigurari, care antreneaza la randul lor cresteri ale numarului de salariati din acest sector. Potrivit datelor INS, numarul angajatilor din asigurari a crescut tot cu 10% in perioada iulie 2005-iulie 2006, insumand insa numai 13.200 de salariati, adica numai 21% din cei care lucreaza in banci. Diferenta este vizibila si in cazul salariului mediu brut, care se ridica la 2.313 lei, reprezentand aproape 70% din cel obtinut in sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO