Bănci și Asigurări

Creşterea creditelor, mult mai lentă decât a depozitelor. Raportul credite/depozite a coborât în 2016 la un minim de 79,3%

Creşterea creditelor, mult mai lentă decât a...

Autor: Claudia Medrega

22.02.2017, 00:07 664

Creşterea anemică a creditării private a făcut ca volumul împrumuturilor să rămână mult în urma sumelor economisite de populaţie şi companii la bănci astfel că raportul credite/depozite a coborât la sfârşitul anului trecut sub 80%, până la un minim de 79,3%. La nivel european, România este în top 10 cu unul dintre cele mai mici rapoarte credite/depozite.

Nivelul scăzut al acestui raport indică faptul că există spaţiu pentru intensificarea creditării, iar instituţiile de credit au şi baza de capital şi lichiditatea necesară pentru finanţarea economiei, după cum au recunoscut şi bancherii.

România este codaşa Europei în privinţa gradului de intermediere financiară, având printre cele mai scăzute ponderi în PIB ale creditelor şi activelor bancare. Ponderea creditului privat în PIB a revenit la nivelul de dinainte de 2007, coborând sub 30%. Iar ponderea activelor bancare în PIB a scăzut sub 60%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO