Bănci și Asigurări

Cresterea dobanzii de catre BNR impinge euro sub 3,50 lei

07.08.2008, 21:19 16

Cresterea dobanzii BNR la 10,25%, surprinzatoare pentru piata, a inceput sa-si faca efectul pe piata valutara unde euro a coborat ieri vizibil sub nivelul de rezistenta de 3,49-3,50 lei.
Dealerii se asteapta ca miscarea de apreciere sa continue in zilele urmatoare, noul prag luat in vizor de jucatori fiind de 3,40-3,41 lei/euro. Cotatiile au oscilat ieri pana in pranz intre un minim de 3,4760 si un maxim de 3,4957 lei/ euro, pentru ca in a doua jumatate a zilei sa se situeze in jurul a 3,4740/3,4780 lei/euro.
BNR a calculat un curs de 3,4763 de lei/ euro, in scadere cu 2,60 bani fata de ziua precedenta, moneda nationala inregistrand cea mai mare apreciere consemnata intr-o singura zi de la inceputul anului. Euro nu a mai fost atat de jos de la sfarsitul anului trecut, cand deja devenise vizibila miscarea de pendul de dupa aprecierea-record din iulie 2007 de pana la 3,11 lei/euro. Fata de nivelul din urma cu un an, euro este cu 9,4% mai sus.
Cresterea diferentialului de dobanda fata de principalele monede din regiune, pana la peste 4 puncte procentuale comparativ cu zlotul polonez, atrage atentia jucatorilor straini, care reincep sa aduca valuta pe piata.
"Miscarea cursului este dictata de diferentialul de dobanda. Este posibila continuarea aprecierii, un nou target pentru nerezidenti fiind nivelul de 3,40 lei/euro. Cred ca BNR chiar a vrut sa mai stopeze inflatia si printr-un leu mai puternic", comenteaza Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei UniCredit Tiriac Bank.
Cristian Sporis, director executiv - trezorerie si arbitraj la Raiffeisen Bank, atentioneaza ca leul se si poate deprecia la fel de repede, posibil din octombrie-noiembrie, cand strainii si-ar putea da seama ca Romania chiar are probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO