Bănci și Asigurări

Creşterea economică anticipată de analişti pentru anul trecut este în intervalul 2,4-3%

Creşterea economică anticipată de analişti pentru anul trecut este în intervalul 2,4-3%

Cum văd acum bancherii PIB-ul din 2011

Autor: Claudia Medrega

15.02.2012, 18:32 304

Majoritatea analiştilor anticipează pentru ultimul trimestru de anul trecut o încetinire a economiei, ca urmare a deteriorării semnificative a ritmului de creştere a industriei pe fondul frânării economiilor vestice, însă ei consideră că pe întregul an 2011 creşterea PIB ar urma să se plaseze între 2,4-3%.

"Pentru T4 2011 estimăm o uşoară încetinire a creşterii economice la +0,4% trimestru/ trimestru (date ajustate sezonier) şi +2,5% an/ an, ceea ce ar plasa avansul economic din tot anul 2011 la 2,6%. Considerăm că agricultura a rămas un element de bază al creşterii economice din T4 2011, alături de reluarea investiţiilor în sectorul construcţiilor şi performanţa bună a comerţului retail", afirmă Eugen Sinca, analist la BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active.

El susţine că, la nivelul întregului an 2011, agricultura a contribuit cu aproximativ un punct procentual la creşterea economică estimată la 2,6%.

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a adus semnale încurajatoare, înregistrând în ultimul trimestru de anul trecut cea mai rapidă creştere de la începutul crizei economice. Creşterile din T4 nu au reuşit să compenseze scăderile din prima parte a lui 2011, astfel că pe ansamblu s-a înregistrat o scădere de 3,3% a consumului.

Construcţiile au revenit pe o uşoară creştere în 2011, după doi ani de scăderi cu două cifre. Producţia industrială a rămas în teritoriul pozitiv anul trecut, însă a frânat vizibil spre final de an.

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, spune că estimarea originală a băncii a fost că activitatea economică a stagnat în T4 11 (0% în termeni trimestriali ajustaţi sezonieri), ceea ce, după calculele băncii, înseamnă o decelerare în termeni anuali la 3,8%, de la 4,4% în trimestrul precedent.

"Această prognoză pentru ultimul trimestru ar fi consistentă cu o majorare de 3% a activităţii economice pentru anul trecut, în estimarea noastră. Totuşi, cifrele recente (în special cele legate de comerţul exterior) ar sugera că prognoza are mai degrabă riscul de a fi uşor prea optimistă decât uşor prea pesimistă", susţine Muscalu. Prognoza ING Bank pentru ultimul trimestru al anului trecut se baza pe o posibilă expansiune uşoară a industriei şi agriculturii care ar compensa potenţiale scăderi sau evoluţii relativ statice ale celorlalte componente (în termeni trimestriali).

"Este dificilă estimarea sensului contribuţiilor sectoarelor respective cât timp modificarea acestora nu va fi semnificativ diferită de 0%", susţine economistul ING Bank.

La rândul ei, Cătălina Molnar, senior economist al RBS Bank, spune că prognoza băncii pentru anul 2011 a fost revizuită crescător la 2,5% (de la 1,8%) imediat ce datele complete pentru T3 au fost publicate. Banca a modificat, de asemenea, şi prognoza pentru T4, incluzând efectul anului agricol excepţional, la 2,2% în termeni anuali, o înjumătăţire comparativ cu ritmul înregistrat în T3.

"Această încetinire se bazează pe o deteriorare semnificativă a ritmului de creştere a industriei (demonstrată de datele lunare efective publicate de INS), o diminuare a ritmului anual de creştere a sectorului agricol (caracteristică a trimestrului 4 comparativ cu precedentul trimestru) şi o creştere similară sau uşor diminuată a sectorului construcţiilor", a explicat Molnar.

Şi Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, se aşteaptă ca PIB-ul să îşi încetinească avansul în ultimul trimestru din 2011 şi să crească cu 2% an/an, urmând să aibă o performanţă apropiată de zero în termeni trimestriali din cauza încetinirii ritmului de creştere al industriei şi a scăderii taxelor nete.

"Considerăm că PIB-ul a avansat în T4 cu 2%, pe seama creşterii agriculturii, industriei şi comerţului. Astfel, estimăm că dinamica de creştere a PIB pe întreg anul 2011 s-a situat în jurul valorii de 2,2-2,4% an/an datorită unei creşteri peste aşteptări a industriei şi agriculturii, precum şi datorită unei uşoare reveniri a sectorului construcţiilor", susţine Hăncilă.

Cum a evoluat economia în primele trei trimestre din 2011

Economia a crescut în primul trimestru al lui 2011 cu 1,7%, în cel de-al doilea avansul PIB a fost de 1,4%, iar creşterea din T3 a fost de 4,4%, pe serie brută comparativ cu aceleaşi perioade din 2010. Creşterea economică din T3, de 4,4% faţă de T3 2010 şi de 1,9% comparativ cu T2 2011, a luat prin surprindere pe toată lumea - finanţişti sau oameni de afaceri - după ce toate datele din ultimele luni fuseseră ajustate în jos ca urmare a înrăutăţirii situaţiei din Europa.

În primele nouă luni ale lui 2011, economia a crescut faţă de perioada corespunzătoare a anului 2010 cu 2,7% pe serie brută şi cu 2,6% în termeni ajustaţi sezonier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO