Bănci și Asigurări

Cresterea ratingului Bulgariei ridica si pretul eurobondurilor romanesti

30.06.2004, 00:00 15

Intrarea Bulgariei in clasa tarilor cu risc tolerabil pentru investitii - investment grade - in urma imbunatatirii ratingului acordat de agentia americana Standard&Poor's pana la nivelul BBB-, a miscat semnificativ si randamentele euroobligatiunilor emise de Romania pe pietele externe.
Astfel, randamentele titlurilor romanesti au scazut intr-o saptamana cu pana la 30 de puncte de baza (0,3%), reusind performante superioare mediei de pe piata.
Costul de risc peste randamentul de referinta al obligatiunilor emise de statul german se diminuase la nivelul inchiderii de luni a tranzactiilor cu aproape o jumatate de punct procentual fata de acum o luna in cazul eurobondurilor scadente in 2012.
In termeni similari, performanta titlurilor care ajung la maturitate in 2010 a fost de 0,46 puncte, respectiv de 0,59 puncte pentru euroobligatiunile scadente in 2008.
Analistii apreciaza insa ca aceasta scadere a randamentelor ar putea fi subminata pe termen mediu de asteptata majorare a dobanzii de catre Rezerva Federala a SUA si care ar urma sa reorienteze investitorii dinspre tilturile tarilor emergente spre cele ale emitentilor din grupa mare.
"Investitorii asteapta sa vada si o crestere a ratingului de tara acordat Romaniei", spune Radu Craciun, senior analist al ABN Amro Bank Romania.
Standard&Poor's mentine de mai multa vreme perspectiva pozitiva de rating pentru Romania, anuntul imbunatatirii calificativului pentru riscul de tara fiind asteptat in perioada urmatoare.
Prin cresterea ratingului acordat Bulgariei, decalajul dintre doua tari la capitolul perceptie a gradului de risc a crescut la doua trepte de rating, Romania fiind evaluata cu nota "BB", din categoria plasamentelor cu risc ridicat.
"Imbunatatirea ratingului Bulgariei era asteptata o data cu inchiderea capitolelor de negociere cu Uniunea Europeana. Nu se justifica insa o diferenta de doua trepte, iar piata a anticipat deja o ajustare si pentru Romania, care s-a reflectat in scaderea randamentelor", comenteaza Craciun. Romania mai are de inchis sase capitole de negociere cu UE.
Agentiile internationale de rating au fost prudente in a ameliora perceptia de risc asupra Romaniei, cei mai severi fiind analistii agentiei Moody's, care mentin cele mai slabe note, chiar dupa crestere mult intarziata de la sfarsitul anului trecut.
Probleme invocate tin in primul rand de restructurarea tarzie a sectorului energetic, respectiv de nivelul ridicat al arieratelor, de adancimea reformelor structurale in ansamblu.
Atat Standard&Poor's cat si agentia europeana Fitch coteaza in prezent Romania cu nota "BB", fara ca a doua sa considere oportuna o imbunatatire in viitorul apropiat.
Ministrul finantelor Mihai Tanasescu este optimist in privinta deciziei Standard&Poor's de a ridica nota Romaniei, dupa recenta vizita a unei misiuni de evaluare.
Este insa putin probabil ca S&P sa aduca Romania pe aceeasi treapta de risc cu Bulgaria, in cursul acestui an. Pietele nu mai tin insa cont atat de strict de calificativele agentiilor de rating, cel putin in stabilirea pretului euroobligatiunilor, Romania fiind cotata in ultimii aproape doi ani mai bine decat ar fi indicat ratingurile primite.
Bulgaria isi conserva astfel, un avans mentinut in ultimii ani pe mai multe paliere, inclusiv cel al statutului de economie de piata functionala, justificat de un istoric de reforme cu care Romania nu se poate lauda.
Analistii straini considera insa ca gradul scazut de indatorare al Romaniei, precum si respectarea fara exceptie a obligatiilor de rambursare a datoriei externe, ar justifica acordarea unor calificative mai bune, din clasa celor "trei de B".
Chiar cu notele slabe actuale, in contextul din ultima saptamana Romania ar fi putut obtine un pret bun daca ar fi iesit pe pietele externe cu o noua emisiune de eurobonduri. Aceasta a ramas insa doar ca o solutie de finantare posibila in a doua jumatate a anului, numai in cazul unor necesitati deosebite. Dar pana atunci pretul ar putea creste o data cu majorarea dobanzii titlurilor care reprezinta pragurile de referinta pentru titlurile romanesti.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO