Bănci și Asigurări

Criza opreste nebunia salariilor din banci si impinge la restructurari

Criza opreste nebunia salariilor din banci si impinge la restructurari
15.07.2009, 00:00 47

Salariul mediu net pe banca a scazut in mai pentru a treia luna la rand, coborand la limita pragului de 3.000 de lei, conform datelor raportate de banci la BNR.
In acelasi timp, luna mai a indicat consolidarea tendintei de reducere a personalului din banci, care a scazut cu peste 2.000 de oameni de la inceputul acestui an, ajungand la 69.545. Scaderea veniturilor in industria bancara din cauza prabusirii creditarii, suprapusa peste cresterea costurilor cu provizioanele, deschide si in acest sector discutia privind sustenabilitatea nivelurilor la care au ajuns salariile si numarul de angajati.
Presiunea a crescut pe masura ce sistemul bancar a inceput sa acumuleze pierderi de la inceputul acestui an, dupa cinci luni inregistrand un minus de 54 de milioane de euro.
In decembrie 2008, profitul net pe angajat ajunsese la un maxim record de 61,45 lei, in conditiile in care sistemul numara peste 71.500 de angajati, adica in crestere cu circa 6.000 de oameni fata de nivelul din decembrie 2007.
Industria bancara a avut in ultimii patru ani una dintre cele mai spectaculoase evolutii in domeniul resurselor umane, expansiunea agresiva a jucatorilor si numarul mare al acestora antrenand o crestere galopanta a salariilor mai ales la nivelurile de management.
De la un salariu mediu de 2.800 de lei pe banca in decembrie 2005, in 2007 se ajunsese la castiguri medii si de 4.000 de lei, in conditiile in care bancherii angajau peste 7.000 de oameni intr-un singur an.
Goana dupa cota de piata a impins bancile sa-si fure angajatii unele altora, mai ales in provincie. Negocierile de angajare se transformau in multe cazuri in adevarate licitatii in care un bancher avea de ales intre doua-trei oferte. Implicit, bancile si-au asumat riscul angajarii unor persoane cu pregatire slaba, ceea ce s-a reflectat in cresterea riscului operational, inclusiv la nivelul fraudei. In 2007 fluctuatiile anuale de personal din banci treceau de 25%, multi angajati schimbandu-si postul chiar si din sase in sase luni in functie de ofertele salariale.
In ultimii patru ani reteaua nationala de sucursale si agentii bancare aproape s-a dublat, bancile deschizand peste 3.000 de locatii noi, pana la un total de 6.553 in decembrie 2008.
Criza a pus insa capat extinderii accelerate care condusese la canibalizarea spatiilor comerciale, astfel ca pe arterele importante ale oraselor ajunsesera sa se inghesuie cate cinci-sase banci perete in perete.
In luna mai functionau 6.516 unitati, conform datelor raportate de banci, respectiv cu aproape 40 mai putine decat la sfarsitul lui 2008.
Tendinta de ajustare va continua in perioada urmatoare. Primul pas este renuntarea la unitatile specializate in vanzarea de credite - care nu mai au obiect de activitate din cauza caderii cererii. O varianta este transformarea acestora in "mini-sucursale" care sa deruleze operatiuni de casierie, insa ramane de vazut daca veniturile astfel obtinute vor fi suficient de mari pentru a justifica plata chiriei si a salariatilor.
In acelasi timp, scaderea dramatica a activitatii de creditare determina reorientarea angajatilor care lucrau in domeniu spre alte segmente din banca, inclusiv spre recuperarea de credite deja acordate si pe care din ce in ce mai multi clienti nu le mai pot rambursa. Asa se face ca de mai multe luni de zile creste numarul salariatilor care lucreaza in centrala bancilor, de la 20.650 in decembrie 2008 la 20.740 in mai 2009, in timp ce numarul total al angajatilor scade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO