Bănci și Asigurări

CSSPP: 12 companii asteapta verde pentru pensiile obligatorii

CSSPP: 12 companii asteapta verde pentru pensiile obligatorii

Mircea Oancea, presedintele CSSPP: Deja numarul societatilor interesate de piata a ajuns la estimarile anterioare ale Comisiei, care erau de 10-12 companii de administrare.

02.07.2007, 14:29 21

Pana acum, nicio companie nu a primit licenta de administrator de pensii private obligatorii, dar nu mai putin de 12 companii se afla pe lista de asteptare.
Ultimele trei companii care si-au exprimat formal cererea de intrare pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) sunt grupul OTP, Generali Asigurari si AIG Life. Acestea se adauga celor noua companii care depusesera deja cereri asemanatoare pana saptamana trecuta, conform informatiilor furnizate pentru Ziarul Financiar de catre Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Deja numarul societatilor interesate de piata a ajuns la estimarile anterioare ale Comisiei, care erau de 10-12 companii de administrare", a comentat Oancea. Startul vanzarii pensiilor private obligatorii se va da in luna august, cand toti salariatii sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la unul dintre fondurile de pe piata, optiunea fiind deschisa si angajatilor intre 35 si 45 de ani.
Desi aderarea la fonduri trebuie sa aiba loc in cele patru luni dintre august si noiembrie si a mai ramas mai putin de o luna pana la aceasta perioada, pana acum nicio companie nu a primit licenta de administrator de pensii obligatorii.
Mircea Oancea spune insa ca exista destul timp si graficul de aplicare a sistemului va fi respectat, adica aderarea la fonduri va incpe in mod efectiv in luna august. "Multe companii dintre cele de pe lista de asteptare se afla in stadii avansate de autorizare", a spus Oancea, dand de inteles ca la una dintre urmatoarele sedinte ale Consiliului CSSPP ar putea fi emise si primele decizii de autorizare pentru administratori.
Odata cu licenta de administrator, o companie primeste autorizarea si pentru prospectul schemei de pensii obligatorii. Conform legii, fiecare companie de administrare are voie sa gestioneze un singur fond de pensii obligatorii. Odata devenita administrator, fiecare societate trebuie sa stranga cinci membri fondatori pentru fondul de pensii obligatorii (fata de 100 de fondatori in cazul pensiilor private facultative, adica pilonul III), dupa care sa astepte decizia de autorizare a fondului pentru a putea incepe sa caute clienti.
De altfel, spune presedintele CSSPP, startul pensiilor obligatorii va fi cu siguranta mai rapid decat cel al pensiilor facultative, procedurile administrative fiind ceva mai simple. Data efectiva de start a aderarii la sistemul de pensii private va fi anuntata de Comisie, fiind vorba de o zi a lunii august.
Pana atunci, companiile isi pregatesc documentatia, iar CSSPP pregateste campania publica de informare privind pensiile obligatorii. Dupa aderarea din perioada celor patru luni, toti salariatii sub 35 de ani ramasi fara optiune vor fi redistribuiti automat si aleator la companiile de administrare, in functie de cota de piata deja acumulata. Apoi, la 1 ianuarie, vor fi colectate primele contributii in sistem.
Participarea la pensiile private obligatorii nu implica niciun cost suplimentar, nici pentru angajat, nici pentru angajator.
Cotizarea presupune virarea a doua puncte din cele 9,5% deja platite de fiecare angajat catre bugetul public de pensii catre administrare privata. Angajatorul nu are nicio obligatie in plus fata de cele deja existente, companiile urmand sa faca aceleasi ordine de plata pentru contributiile sociale in prezent, iar banii vor fi virati catre fondurile de pensii de catre CNPAS.
La sistem sunt asteptati sa adere circa 2,5-3 milioane de angajati, adica toti cei sub 35 de ani si aproximativ jumatate dintre cei de 35-45 de ani. Conform unor estimari de pe piata, activele din sistem vor depasi 1 miliard de euro in primii trei ani de la startul colectarii primelor contributii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO