Bănci și Asigurări

CSSPP: Verde mai rapid pentru agentii de marketing la pensiile private obligatorii

CSSPP: Verde mai rapid pentru agentii de marketing la pensiile private obligatorii

Mircea Oancea, presedintele CSSPP

26.07.2007, 16:32 33

Agentii de marketing (persoane fizice) care vor vinde produsele de pensii private obligatorii ar putea trece mai rapid prin filtrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a declarat pentru ZF presedintele Comisiei, Mircea Oancea.
In prezent, pentru a deveni agent de marketing la pensiile private obligatorii (pilonul II) si a obtine avizul necesar de la CSSPP, o persoana fizica trebuie sa indeplineasca o serie de conditii impuse de legislatie, dupa care Comisia sa verifice indeplinirea acestor conditii si documentatia aferenta pentru fiecare persoana fizica in parte.
Daca norma de marketing pentru pensiile obligatorii va fi modificata, Comisia va da avizul pentru o intreaga lista, chiar si de cateva zeci de mii de agenti o data, restul responsabilitatilor cazand in sarcina administratorilor sau a brokerilor de pensii, care pot avea propriii agenti de marketing.
"Administratorii si brokerii de pensii vor avea intreaga responsabilitate pentru trainingul, pregatirea si verificarea propriilor agenti de marketing", a spus Mircea Oancea. Astfel, agentii ar putea intra pe piata mai usor, cu mai putine proceduri de verificare, ceea ce ar lasa timp Comisiei sa avizeze impresionanta forta de vanzare de peste 100.000 de agenti de marketing anuntata de companiile interesate.
Toti agentii de marketing la pensiile obligatorii vor fi trecuti intr-un registru al agentilor, care va fi mereu actualizat de Comisie. Astfel, piata pensiilor private va avea ce nu are piata asigurarilor: un registru complet cu toti agentii de vanzari, pentru a putea fi controlati de catre autoritatea de supraveghere. Deja, in cazul pensiilor private facultative (pilonul III), un asemenea registru exista si numara aproape 9.000 de agenti, pentru care Comisia a emis decizii individuale de autorizare.
In cazul pensiilor obligatorii, desi nu vor exista la fel de multe verificari si va fi o procedura mai simpla de avizare, registrul va exista si va permite controlul asupra agentilor. "In caz de probleme sau nereguli, agentul care le-a cauzat va fi exclus definitiv din registru, fara posibilitatea de a colabora cu alt administrator sau broker", spune Oancea. De asemenea, va exista control in sensul interzicerii unui agent sa vanda produse de pensii obligatorii apartinand mai multor administratori, fapt ce ar contraveni legii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO