Bănci și Asigurări

Cu 2,8 mld. euro active, Raiffeisen e in urma UniCredit/HVB/Tiriac

24.11.2005, 18:56 18

Dupa noua luni din acest an, activele totale ale Raiffeisen Bank au ajuns la 2,887 miliarde de euro, in crestere cu 38,5% fata de sfarsitul anului trecut, potrivit raportului pe trimestrul al treilea dat publicitatii ieri la Viena.

In ciuda acestei dinamici a bilantului, banca a pierdut pozitia a treia in sistemul bancar, fiind detronata de conglomeratul format din UniCredit, HVB si Banca Tiriac, cu active de 2.980 miliarde de euro. Formal, cei trei jucatori vor continua sa opereze pe piata separat, urmand ca integrarea sa fie realizata in cursul anului viitor sub umbrela grupului UniCredit.

Raportul financiar publicat de Raiffeisen International, divizia care administreaza activitatile din Europa Centrala si de Est, nu mentioneaza si profitul obtinut de Raiffeisen Romania la sfarsitul trimestrului al treilea. La jumatatea anului, profitul net raportat la Bucuresti a fost de 17,4 milioane de euro, in conditiile in care valoarea activelor ajunsese la 2,57 miliarde de euro.

Dintre cele 15 piete din regiune pe care este prezent grupul austriac, filiala din Romania ocupa la 30 septembrie pozitia a sasea dupa active, in urma Croatiei sau a Rusiei, de exemplu. In ceea ce priveste ritmul de crestere, Raiffeisen Romania este a doua dintre subsidiarele cele mai reprezentative, cu 38,5%, dupa Rusia, care a raportat o sporire a activelor cu 64% fata de sfarsitul lui 2004.

Chiar daca este a sasea in functie de active, filiala de la Bucuresti lucreaza cu cel mai numeros personal din intreaga retea regionala: 4.787 de angajati, adica mai mult decat dublu comparativ cu Raiffeisen Budapesta, care ocupa locul unu ca active, cu 4,63 miliarde de euro. Aceasta situatie este explicata insa de faptul ca Raiffeisen Romania opereaza cel mai mare numar de unitati - 209. Potrivit informatiilor publicate la Bucuresti, reteaua numara 213 unitati, 18 fiind deschise pana la sfarsitul lui octombrie, iar altele sase fiind programate pentru lansare pana la sfarsitul anului.

Cea mai apropiata retea teritoriala ca marime este in Slovacia, unde Raiffeisen detine 114 unitati, in care lucreaza 3.232 de angajati, iar activele insumeaza 4,46 miliarde de euro.

In totalul cheltuielilor administrative ale Raiffeisen International, costurile legate de personal reprezinta 48%, in crestere cu doua puncte procentuale fata de 2004.

Potrivit raportului pe trimestrul al treilea, filialele din Europa de Sud-Est (Romania, Bulgaria, Albania, Bosnia, Croatia, Kosovo, Serbia si Muntenegru) au obtinut profituri brute mai mici decat cele din Europa Centrala: 139,5 milioane de euro, fata de 180,6 milioane de euro.

De asemenea, documentul mentioneaza nivelul ridicat al provizioanelor constituite de Raiffeisen Romania conform reglementarilor locale - 10,4 milioane de euro, in conditiile in care totalul la nivelul regiunii se ridica la 44 milioane de euro, marcand o crestere de 71% fata de 2004.

Nu in ultimul rand, este amintita participarea Raiffeisen la privatizarea CEC, grupul depunand deja o oferta preliminara neangajanta.

Oricum, pe zona de retail Raiffeisen intentioneaza sa continue strategia de expansiune, concentrandu-se pe atragerea de noi clienti, crearea de noi produse, imbunatatirea celor existente si cresterea calitatii serviciilor.

De asemenea, banca se pregateste sa intre pe segmentul de administrare a activelor, infiintand recent o subsidiara specializata.

Una dintre provocarile perioadei urmatoare o va constitui lupta pentru locul al treilea pe piata, care este deja revendicat de UniCredit/HVB/Tiriac.

Clasamentul activelor pe primele noua luni ale anului indica si cresterea puternica inregistrata de Bancpost, care a urcat pe pozitia a cincea, cu 1,5 miliarde de euro. Atat Bancpost, cat si Raiffeisen sunt angajate in lupta pentru CEC, o eventuala reusita putand misca in mod semnificativ clasamentul primilor cinci jucatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO