Bănci și Asigurări

Cum a evoluat cursul euro/leu după ce Isărescu a început relaxarea politicii monetare

Cum a evoluat cursul euro/leu după ce Isărescu a...
12.01.2014, 13:42 776

BNR continuă ciclul de relaxare a politicii monetare cu o nouă tăiere a dobânzii-cheie, până la 3,75%, în con­diţiile în care inflaţia va scădea la minime istorice, iar cererea de consum rămâne slabă. Banca centrală a redus în premieră şi rezervele minime obligatorii la lei pentru a relaxa condiţiile monetare şi a încuraja creditarea în lei.

Rezervele minime în valută pe care băncile sunt obligate să le ţină în conturi la BNR - un “buffer” extrem de valoros de care banca centrală a ţinut cu dinţii în primii ani de criză - şi-au pierdut statutul de plasă de siguranţă intangibilă, guvernatorul Mugur Isărescu îndemnând în premieră băncile să folosească banii eliberaţi din rezerve pentru a-şi stinge din datoriile către băncile-mamă.  

Dacă inţial leul se întărise în raport cu euro până sub pragul de 4,50 lei/euro, după declaraţiile încre­zătoare ale lui Isărescu a revenit pe depreciere, piaţa testând aparenta toleranţă crescută a BNR la mişcări de slăbire a leului, într-o anumită contradicţie cu situaţia din 2013 când banca centrală a avut mai multe intervenţii decisive de temperare a traiectoriei ascen­dente a cursului.

 

Citiţi mai multe detalii aici

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO