Bănci și Asigurări

Cum arată bugetul la două luni din 2018: Veniturile au crescut cu 21%, dar cheltuielile au avansat cu 38%

Cum arată bugetul la două luni din 2018: Veniturile au...

Autor: Iulian Anghel

27.03.2018, 00:05 839

Punctul forte: cheltuielile statului cu investiţiile au crescut puternic, până la 3,7 mld. lei în primele două luni l Punctul slab: aceste cheltuieli „de investiţii” reprezintă mai cu seamă achiziţii de armament.

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în primele două luni din an cu 21,3%, dar cheltuielile au evoluat într-un ritm nemaiîntâlnit pentru un început de an - un plus de 38%, fapt ce a trecut bugetul pe deficit.

Veniturile bugetului general con­solidat au crescut în primele două luni din an cu 7,4 mld. lei, dar cheltuie­lile au avansat cu 13,3 mld. lei, deficitul ajun­gând, după primele două luni, la aproa­pe 5,9 mld. lei, echivalent a 0,6% din PIB. În ianuarie, bugetul era pe exce­dent – plus 1,9 mld. lei (0,2% din PIB).

Un lucru bun: cheltuielile cele mai mari, ca dinamică anuală, au fost înregistrate la capitolul „cheltuieli de capital” – plus 441% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Însă, explică Finanţele, majoritatea acestor cheltuieli înseamnă achiziţii în domeniul apărării. Astfel, în primele două luni din an cheltuielile de capital (investiţiile statului) au fost de 3,3 mld. lei, faţă de 615 mil. lei în primele două luni din 2017. „Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,7 miliarde de lei, de patru ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterile provenind în special din domeniul apărării, precum şi de la bugetele locale”, explică Finanţele.

În primele două luni, veniturile bugetului general consolidat în sumă de 42,3 miliarde de lei, reprezentând 4,6% din PIB, au fost cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. Au fost înregistrate creşteri, an/an, la contribuţiile de asigurări (Ă28,3%) şi la veniturile nefiscale (Ă23,7%). La TVA s-a înregistrat o creştere de 7,8%, dar veniturile din accize au scăzut cu 6,2%, iar încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,6%. Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 47,8 miliarde de lei, cu 38,5% mai mari faţă de primele două luni ale anului precedent.

Au crescut puternic cheltuielile de personal - plus 18,8% -, în vreme ce cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 21,3%, an/an. Subvenţiile acordate în primele două luni ale anului 2018 au fost în creş­tere cu 136,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1,9 mld. lei, de la 802 mil. lei în primele două luni din 2017.

Potrivit Finanţelor, creşterea este determinată, în principal, de plăţile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi de subvenţiile acordate pentru susţinerea transportului feroviar public de călători şi a transportului cu metroul.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO