ZF 24

Cum rezistă asigurătorii pe o piaţă aflată de şapte ani pe pierdere

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

20.06.2013, 09:00 1393

Industria asigurărilor a înregistrat în ultimii şapte ani pierderi cumulate de 1,7 miliarde de lei (circa 425 mil. euro), dar marile grupuri străine care controlează 90% din afaceri au rămas pe piaţă şi au pompat sute de milioane de euro în capitalul subsidiarelor locale.

Apare în acest context un mare semn de întrebare cu privire la motivaţiile care îi determină pe asigurători să rămână în piaţă.

„Piaţa românească are potenţial pe termen lung atât din perspectiva numărului de locuitori, al autoturismelor, cât şi al suprafeţei. Companiile speră la o revenire a profitabilităţii, de aceea au ales să susţină afacerile prin majorări de capital“, consideră Viorel Vasile, managing partner al brokerului Saftey.

Acţionarii străini au fost nevoiţi să aducă aproape jumătate de miliard de euro în criză pentru a acoperi pierderile companiilor de asigurări cauzate de creşterea cheltuielilor cu daunele şi de scăderea vânzărilor. Numai anul trecut valoarea aportului la capital a fost de 190 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Cu toate acestea, puţini au fost asigură­torii care au decis să se retragă de pe piaţă în ultimii ani. Exemple în acest sens sunt Aviva şi Eureko, două companii de asigurări de viaţă, care au înregistrat pierderi în mod constant de la intrarea pe piaţă şi nu au reuşit să strângă o masă critică de clienţi. Pe de altă parte, asigurători precum Group­a­ma, AXA sau Gothaer au decis să intre pe piaţă în criză prin achiziţii.

Unii specialişti din asigurări argumentează că pierderile raportate oficial de asigurători sunt recuperate din altă parte – inclusiv din contracte de reasigurare încheiate cu entităţi din acelaşi grup – pentru că niciun investitor nu şi-ar permite să rămână pe pierdere o perioadă foarte lungă de timp. Totodată, există opinii care spun că unii asigurători se folosesc de rezervele de daună pentru a se sustrage achitării impozitelor.

„Trebuie să facem o demarcaţie între profitul bilanţier şi cash flow, deoarece contul de profit şi pierdere al companiilor de asigurare este influenţat şi de nivelul rezervelor de daună, iar acest lucru permite o oarecare manevrabilitate din prisma estimărilor realizate. Rezervele de daună mari diminuează profitul. E posibil ca estimările asigurătorilor să fie realizate într-un mod exagerat, ceea ce creează unele avantaje fiscale pentru companii care folosindu-le pot ajunge să nu plătească impozit pe profit“, consideră Valentin Ţuca, CEO al brokerului AON.

De asemenea, şeful Aon consideră că un argument în favoarea rămânerii grupurilor străine pe piaţa locală este reprezentat de potenţialul de creştere al industriei.

Chiar dacă pierderile consemnate de asigurători sunt mari comparativ cu dimensiunea pieţei locale, ca pondere în afacerile totale ale grupurilor străine acestea reprezintă numai o mică parte. „România este o piaţă mică pentru grupurile străine, businessul din plan local are o cotă mică. Astfel, acţionarii străini îşi pot permite să suporte pierderile“, mai spune Viorel Vasile.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO