Bănci și Asigurări

Cum s-a reflectat prabusirea Lehman pe piata romaneasca: dobanzile de pe piata interbancara au sarit la 50%

15.09.2009, 16:46 24

Unda de soc provocata toamna trecuta pe pietele financiareglobale de prabusirea bancii americane de investitii LehmanBrothers nu a intarziat sa apara si in Romania, unde dobanzileinterbancare au explodat in a doua jumatate a lunii octombrie dupace bursa reactionase deja negativ la cel mai mare faliment dinistoria Statelor Unite.

Cu toate ca parerea unanima la acea data era ca economiaromaneasca este solida si nu va avea de suferit de pe urmaturbulentelor financiare de la nivel global, dobanzile interbancareau urcat pentru mai multe zile consecutiv peste nivelul de 50%.

Luna octombrie a fost caracterizata, pe piata monetara, de ceeace guvernatorul Mugur Isarescu a catalogat drept un "atac asupraleului". Timp de trei saptamani, speculatorii straini au pariat pedeprecierea monedei nationale, dar au fost nevoiti sa contabilizezepierderi de zeci de milioane de euro dupa ce BNR a lasat piata faralichiditati.

Contra leului au jucat atunci institutii financiare precumMorgan Stanley, Goldman Sachs sau Barclays, care au cumparatagresiv valuta dupa ce BNR vanduse prin intermediul a doua bancilocale - BCR si Raiffeisen - mai multe sute de milioane de euro.Banca centrala a ales sa apere cursul, dar dobanzile au explodatpentru ca speculatorii s-au vazut nevoiti sa imprumute agresiv leipentru a evita sa isi inchida pozitiile deschise in pierdere.

"Privind retroactiv, cred ca BNR a actionat intelept. Daca pepiata ar fi existat o lichiditate mai mare, deprecierea leului arfi fost si mai accentuata. Trebuie sa luam in calcul ca atuncicontextul era altul, nu aveam un acord cu Fondul MonetarInternational (FMI) si nici nu era de asteptat un asemenea acord",comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Volatilitatea ridicata consemnata in octombrie pe piatainterbancara a determinat banca centrala sa intervina pentru aplafona nivelul dobanzilor, in incercarea de a evita transferareacresterilor de dobanzi asupra clientilor care aveau credite cudobanda variabila, ajustata in functie de evolutia ROBOR.

Decizia BNR de a plafona dobanda practicata pe piatainterbancara la 17,8% a fost salutata de bancheri ca o masura destabilizare a pietei si a increderii jucatorilor economici. Totusi,in ciuda faptului ca BNR afisa un nivel maxim al ROBOR de 17,8% pean, bancile au continuat o vreme sa atraga finantare de pe piatainterbancara la costuri de doua ori mai mari.

Pe termen scurt, actiunea BNR si-a atins scopul. "Crestereadobanzilor interbancare i-a afectat doar pe nerezidenti, care s-auretras atunci si au avut nevoie de lei pentru ca nu imi amintesc cacineva sa fi luat credite la astfel de dobanzi", a declarat LucianAnghel.

Ulterior, lipsa de lichiditate a inceput sa produca efecte, iarbancile au inasprit conditiile de creditare, dobanzile sarind pestepragul de 20% la lei. Cursa pentru atragerea de finantare adeterminat insa bancile sa urce si dobanzile oferite ladepozite.

Credit de urgenta pentru o banca locala

Panica declansata pe piata locala dupa prabusirea banciiamericane Lehman Brothers a determinat o banca locala sa apeleze lafinantare de urgenta de la BNR, potrivit dezvaluirilor facutecateva luni mai tarziu de guvernatorul Mugur Isarescu. Creditulprimit de la banca centrala a fost de 0,2% din PIB, echivalentul a260 mil. euro. "O banca mare, cu solventa mare, s-a confruntat cu oproblema de incredere si i-am dat un credit de lichiditate destulde mare, de 0,2% din PIB. Problema s-a rezolvat, iar banii au fostinapoiati la timp", a declarat Isarescu. Banca centrala a cerutchiar Serviciului Roman de Informatii sa demareze o ancheta,suspectand un atac informational concertat asupra unei institutiide credit. In momentele de panica din toamna trecuta, pe piata aucirculat zvonuri privind caderea iminenta a mai multor banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO