Bănci și Asigurări

Cum se luptă bancherii cu inflaţia şi impozitele

04.07.2010, 23:41 14

Ca să nu îşi piardă clienţii pe partea de economisire, bancheriivin cu un nou val de creştere a dobânzilor la depozite care săcompenseze introducerea, de la 1 iulie, a impozitului de 16% peveniturile din dobânzi ale persoanelor fizice.

Dobânzile la depozitele în lei - cel puţin la cele promoţionale-urcă din nou spre 7% pe an, bancherii pregătindu-se astfel şipentru aşteptata creştere a inflaţiei după majorarea TVA, spre7%-8% la sfârşitul anului.

Depozitele ar trebui să aducă clienţilor dobânzi uşor mai maridecât inflaţia, astfel încât să aibă un câştig moderat şi întermeni reali. Cei care doresc câştiguri consistente trebuie să îşiasume şi riscuri mai mari, cum presupun plasamentele în fonduri deinvestiţii sau direct în acţiuni pe piaţa de capital.

Dacă în primele luni de anul acesta dobânzile la depozite auscăzut agresiv, în ultimele săptămâni tendinţa pare să se fiinversat, multe bănci preferând să plătească mai mult pentruresursele atrase decât să piardă din clienţi. Perspectivele decreştere a inflaţiei ar putea descuraja, de asemenea,economisirea.

De exemplu, CEC Bank a majorat săptămâna trecută cu 16%dobânzile bonificate la depozite, cel mai mare randament fiind acumde 7,54% pe an la lei şi 3,19% pe an la euro. Banca a majorat doardobânzile aferente depozitelor cu scadenţa mai mare de treiluni.

Totodată, grecii de la Alpha Bank au reacţionat la măsura deimpozitare a dobânzilor, lansând un depozit pe patru săptămânipentru care dobânzile sunt exprimate net, veniturile promiseclienţilor în momentul constituirii depozitului nefiind diminuatede impozit. Dobânda la depozitul pe patru săptămâni este de 7,75%pe an pentru sumele în lei şi 3,75% pe an pentru depunerile îneuro.

Banca Românească încearcă să atragă depozite cu scadenţa lapatru luni, oferind clienţilor care constituie un depozit până pe15 iulie o dobândă de 8,3% pe an la lei şi 4,15% pe an la euro,randamente sensibil mai mari decât cele existente pe piaţă. Dobândamedie pe piaţă ajungea în mai la 6,52% la lei şi 2,48% la euro,potrivit datelor BNR.

De asemenea, Banca Transilvania a lansat un depozit în euro pe111 zile cu o dobândă de 4% pe an, reprezentanţii băncii precizândcă lansarea produsului a venit în contextul impozitării veniturilordin dobânzi. Şi BCR a lansat o promoţie la depozitele în lei pedouă luni, cu o dobândă de până la 8% pe an. Randamentul maxim de8% pe an poate fi obţinut de clienţii care au un card de salariu laBCR şi au semnat un contract de direct debit cu banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO