Bănci și Asigurări

Cumpararile de valuta ale BNR au adus 2,8 mld. euro la rezerva

05.10.2004, 00:00 13



Rezerva valutara administrata de Banca Nationala a continuat sa creasca in luna septembrie cu inca 414,3 milioane de euro, ajungand la peste 9,7 miliarde de euro.



Principala sursa de majorare a rezervei au ramas cumpararile mari de valuta de pe piata interbancara, acestea insumand luna trecuta mai mult de o jumatate de miliard de euro.



De la inceputul acestui an, BNR a facut cumparari nete de valuta in valoare de aproape 2,8 miliarde de euro, fara ca aceste interventii sa determine cresteri semnificative ale cursului leu/euro.



Potrivit BNR, la rezerva acumulata in septembrie a fost luat in calcul si un depozit atras pe termen scurt de 81,8 milioane euro, fara insa a fi precizat sursa ori statutul acestui depozit.



Operatiunile de administrare a rezervei internationale au adus la randul lor venituri de aproape 17 milioane de euro.



Pe langa intrarile amintite, din rezerva valutara au fost facute plati de 92,3 milioane euro reprezentand rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor. Pe primele sapte luni ale lui 2004 serviciul datoriei externe a insumat 1,9 miliarde de euro. Romania avea la sfarsitul lunii iulie o datorie externa pe termen mediu si lung de 16,9 miliarde de euro. Pana la sfarsitul lui 2004, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor se ridica la 319 milioane de euro.



In luna septembrie tot din rezerva valutara au fost rascumparate titluri de stat in valuta, emise de Ministerul Finantelor pe piata interna, in suma de 72,6 milioane euro.



Alte iesiri nete sub forma efectului modificarii rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, a cedarilor de valuta la rezerva statului, plati, cotizatii, comisioane bancare, au reprezentat inca 43,8 milioane euro.



Rezerva de aur aflata la BNR s-a mentinut la 105,1 tone in luna septembrie. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a redus la 1,13 miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale (valute plus aur) sa se situeze la peste 10,8 miliarde euro.



Rezervele valutare ale BNR au crescut in primele noua luni din acest an cu 3,35 miliarde euro, pana la 9,74 miliarde euro, sustinute in proportie de 85% de cumpararile de valuta ale bancii centrale din piata interbancara, care s-au ridicat numai in septembrie la peste jumatate de miliard de euro.



Exceptand luna ianuarie, banca centrala s-a aflat in permanenta in pozitia de cumparator net de valuta, cu un varf al operatiunilor in luna iulie, cand a aspirat din piata aproape 630 de milioane euro.



In ciuda cresterii accelerate a importurilor, majorarea rezervei valutare a facut ca gradul de acoperire a cheltuielilor cu importurile prin rezerva internationala (valuta plus aur) sa urce la 4,5 luni de import la 31 iulie 2004 fata de 4,1 luni de import la 31 decembrie 2003.



Banca Nationala are in vedere un interval de 4-6 luni privind gradul de acoperire a importurilor cu rezerva internationala.



Factura lunara a importurilor se mentine la peste doua miliarde de euro. Intrarile de valuta sustin majorarea in continuare a rezervei, desi in perioada de toamna piata inregistreaza o cerere mai mare de cumparare.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO