Bănci și Asigurări

Cursul euro se apropie de minimul anului

12.07.2005, 19:30 15

Euro a atins ieri cel mai scazut nivel in raport cu leul de la inceputul acestei luni, cand a alunecat sub pragul de 3,6 lei noi.

BNR a calculat un curs de 3,5792 lei, in scadere cu 0,85 bani fata de nivelul de vineri.

In prima saptamana de la lansare, leul nou a acumulat o apreciere de 0,7% fata de euro.

In cursul sedintei de tranzactionare de ieri, ordinele de vanzare de pe piata au imprimat cotatiilor o tendinta de scadere pe parcursul zilei, in conditiile in care la deschidere porneau de la un raport de 3,5800 lei noi/euro. Cursul euro s-a apropiat astfel de minimul acestui an, de 3,5515 lei/euro, stabilit la jumatatea lunii februarie, in plina perioada de maxima volatilitate a pietei valutare. La vremea respectiva, banca centrala chiar isi punea in aplicare decizia anuntata de a lasa piata libera, cursul inregistrand fluctuatii ample in cautarea unei zone de echilibru.

Cursul dolarului calculat de BNR a fost de 2,9804 lei noi, in scadere cu 3,13 bani fata de vineri. In ultima perioada, cotatiile monedei americane au fluctuat in jurul pragului de 3 lei, in functie de miscarile de pe pietele internationale. Ieri, euro era cotat la 1,2036 $, in crestere usoara.

Fata de acum un an, leul inregistreaza o apreciere fata de euro de peste 14%. In cele sase sedinte de tranzactionare care au avut loc in aceasta luna, cursul oficial al euro a scazut constant, dupa ce in ultimele patru luni se mentinuse cu putin deasupra pragului de 3,6 lei. Piata a pus aceasta stabilitate pe seama interventiilor de cumparare ale BNR, care a lasat impresia ca apara pragul respectiv. In aceste conditii, jucatorii estimeaza ca banca centrala a cumparat circa doua miliarde de euro in decurs de sase luni.

Rezerva valutara a urcat astfel la 13,7 mld. euro, acoperind 5,9 luni de import. Ramane de vazut pana unde va merge BNR cu aceasta tendinta de majorare constanta a rezervei, dat fiind ca este aproape atins plafonul de 6 luni de importuri, considerat maximul uzual acceptat la nivelul unei banci centrale.

Cel putin deocamdata, piata continua sa inregistreze intrari de valuta, inclusiv din privatizari, ceea ce intretine o presiune de apreciere a leului. De asemenea, piata ar putea fi tentata sa testeze noul palier minim pana la care BNR ar accepta coborarea cursului. In aceste conditii s-ar putea contura o perioada ceva mai animata pe piata valutara. In acelasi timp, climatul de instabilitate politica pe cale sa se instaureze ar putea influenta miscarile de pe piata, mai ales in cazul retragerii unor capitaluri speculative de catre investitori nelinistiti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO