Bănci și Asigurări

Cursul leu/euro face un pas înapoi: marţi a avut cea mai rapidă scădere zilnică din iulie 2015. Analiştii anticipează o volatilitate mai mare a cursului în perioada următoare

Cursul leu/euro face un pas înapoi: marţi a avut cea...

Autor: Claudia Medrega

12.10.2016, 00:06 824

Cursul leu/euro a înregistrat ieri cel mai abrupt declin zilnic din iulie 2015 până în prezent, de 0,63%, corecţia venind după ce luni făcuse un salt de 0,5%, peste pragul de 4,5 lei/euro.

Discuţiile din Parlament privind conversia creditelor în valută la cursul istoric au accentuat volatilitatea pe piaţa valutară, cursul depăşind la începutul săptămânii pragul de 4,5 lei/euro, pentru ca ulterior să recupereze terenul pierdut.

Corecţia de ieri a fost pusă de unii analişti pe seama marcării profiturilor, nefiind exclusă nici intervenţia băncii centrale. Totodată, tendinţa de apreciere a leului fost şi în linie cu cea a valutelor regionale.

„Probabil au fost marcări de profituri. Vorbim de o repoziţionare. Este mai degrabă o corecţie“, explică Ionuţ Dumitru, econo­mis­tul-şef al Raiffeisen Bank, scăderea cursu­lui de ieri. Referindu-se la deprecierea mo­ne­dei naţionale de luni, el spune că are două expli­caţii: influenţa locală (legea privind con­ver­sia creditelor în franci la cursul istoric) şi fac­torii externi (discuţiile legate de Brexit şi unele probleme ale sistemului bancar euro­pean). „Conversia are impact asupra poziţi­ilor valutare. Există aşteptări că dacă legea se aplică, să urmeze o perioadă de depreciere. Băncile va trebui să cumpere valută“.

Şi Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank, susţine că este posibil ca mişcarea de scăderea cursului leu/euro să fi fost adusă de unele marcări de profit după ce perechea leu/euro a înregistrat cel mai mare salt săp­tă­mânal de mai bine de trei ani pe fondul îngri­jo­rărilor privind legea conversiei creditelor în franci elveţieni pentru persoane fizice. „Evo­lu­ţia a fost, însă, şi în linie cu cea a valutelor regionale, în contextul unui apetit de risc mai bun la nivel global“, mai spune Dascălu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO