Bănci și Asigurări

Cum văd analiştii peisajul monetar în perspectivă. Politica monetară rămâne în stand-by în acest an. Şansele de relaxare monetară se disipează, iar 2017 vine cu creşterea dobânzii

Cum văd analiştii peisajul monetar în perspectivă....

Autor: Claudia Medrega

28.09.2016, 00:08 764

Perspectivele inflaţiei şi evoluţia progno­zată pentru creşterea eco­no­mică ar permite menţinerea ac­tualului mix de politică monetară pâ­nă la sfârşitul anului, însă şan­sele relaxării monetare se disipează, iar anul 2017 ar putea să aducă creşterea dobânzii-cheie, anticipează majoritatea analiştilor.

Chiar şi guvernatorul BNR, Mugur Isăres­cu, a dat de înţeles în ultimul discurs din sep­tembrie că nu ar mai exista spaţiu de rela­xa­re monetară, dar nici fiscală. „A relaxa su­pli­mentar politica fiscală ori pe cea monetară în locul unei accelerări a reformelor struc­turale nu este deloc o alegere înţeleaptă pe termen mediu sau lung!“, a spus Isărescu.

În aceste condiţii, în perioada următoare BNR ar putea să pună accentul pe instru­men­te flexibile, cu impact imediat, precum ges­tionarea lichidităţii şi operaţiuni de piaţă, în timp ce şansele relaxării monetare, eventual prin reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), se disipează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO