Bănci și Asigurări

Cursul şi dobânzile s-au stabilizat, iar BNR poate să acţioneze doar prin reducerea lichidităţii, fără să umble la dobânda-cheie

Cursul şi dobânzile s-au stabilizat, iar BNR poate să acţioneze doar prin reducerea lichidităţii, fără să umble la dobânda-cheie

Foto Octav Ganea

Autor: Monica Juganaru

01.11.2012, 00:04 347

Leul se tranzacţiona la cotaţii apropiate de 4,5450 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de miercuri, după o uşoară apreciere la jumătatea zilei, până la 4,5350 lei/euro, evoluţie susţinută de intervenţia indirectă a băncii centrale pe piaţa valutară, potrivit dealerilor.

BNR a anunţat ieri un curs oficial de 4,5358 lei/euro, un minim al ultimelor patru săptămâni, după şase şedinţe consecutive de apreciere a monedei naţionale. Totodată, leul s-a apreciat miercuri pentru a treia zi consecutiv în raport cu dolarul american şi cursul de referinţă a scăzut la 3,5023 lei/dolar.

Presiunile pe curs s-au mai domolit în ultimele zile după ce la jumătatea lunii octombrie euro presa din nou pragul de 4,6 lei, care mai fusese depăşit în iulie şi august. Scăderea presiunilor pe curs a venit după ce Banca Naţională a luat decizia de a plafona nivelul lichidităţilor injectate în piaţă în cadrul licitaţiilor repo săptămânale.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent că limitarea licita­ţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb. În ciuda scăderii injecţiilor de lichiditate din piaţă, dobânzile interbancare s-au menţinut relativ stabile, fiind totuşi uşor peste nivelul dobânzii de politică mo­netară. Dobânda Robor la trei luni, utilizată ca referinţă în majoritatea contractelor de credit, ajungea miercuri la nivelul de 5,73%.

Bancherii anticipează un final de an relativ liniştit pentru cursul de schimb, cu evoluţii pe palierul 4,5 - 4,65 lei/euro, pentru ca prima jumătate a anului 2013 cotaţiile să se menţină tot în acest interva. În lunile de vară din acest an cursul de schimb leu/euro a atins maxim după maxim pe fondul tensiunilor politice interne şi al reizbucnirii crizei datoriilor suverane din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO