Bănci și Asigurări

Cursul urca pe piata la peste 3,8 lei/euro sub presiunea strainilor

Cursul urca pe piata la peste 3,8 lei/euro sub presiunea strainilor

Click pentru imaginea marita

02.10.2008, 19:39 19

Euro a urcat ieri spectaculos pe piata valutara, depasind in jurul pranzului pragul de 3,8 lei si urcand mai departe pana la niveluri de 3,8259 lei.
BNR a calculat un curs de 3,7603 lei/euro, in crestere cu 2,55 bani fata de ziua precedenta. In ultima saptamana, leul a pierdut 8,3 bani in raport cu euro, pe fondul amplificarii crizei financiare internationale.
Cursul de referinta calculat de BNR nu a mai fost atat de sus de la jumatatea lunii martie.
Banca Centrala Europeana (BCE), care culege mai tarziu datele de pe piata, a calculat un curs de 3,8095 lei pentru un euro, cu nu mai putin de 7,3 bani mai mult fata de ziua precedenta. Toate monedele din regiune s-au depreciat in raport cu euro, insa leul a suferit cea mai mare scadere.
Moneda nationala a continuat sa se deprecieze abrupt si fata de dolarul american. BNR a calculat un curs de referinta de 2,7017 lei pentru un dolar, in urcare cu 6,30 bani fata de ziua precedenta. Analistii straini considera ca leul este mai expus deprecierii decat celelalte monede din regiune din cauza ca dezechilibrele macroeconomice ale Romaniei sunt mai mari decat cele ale celorlalte tari din Europa Centrala si de Est. Raiffeisen Viena vede probabil un scenariu ca leul sa continue sa slabeasca, avand in vedere gradul ridicat de aversiune fata de risc de pe pietele externe. La randul sau, ING considera ca in afara de nivelul ridicat al dobanzilor nu exista alte elemente de sustinere a leului in actuala conjunctura. Ca atare, estimeaza ca spre sfarsitul anului cursul ar putea urca pana la niveluri de 3,85 lei pentru un euro.
La ultimele sedinte de politica monetara toate bancile centrale din regiune, inclusiv BNR, au hotarat sa mentina neschimbat nivelul ratelor dobanzilor de politica monetara, astfel incat dobanda la leu a ramas cea mai ridicata din UE. Si cu toate ca dobanzile de pe piata monetara interbancara sunt chiar cu cateva puncte peste rata dobanzii BNR, leul nu face fata presiunii generate de iesirile de valuta de pe piata.
 
Finantele au absorbit 411 mil. lei fara a tempera deprecierea
 
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a imprumutat ieri de pe piata 411,23 milioane de lei (circa 111 mil.euro) prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni in lei pe cinci ani. Randamentul mediu a urcat la 10,61%, cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul de la licitatia precedenta pentru acest tip de instrumente. Operatiunea Finantelor nu a putut tempera miscarea de depreciere abrupta a leului. Valoarea nominala a emisiunii a fost de 500 mil. lei, iar MEF a acceptat toate ofertele bancilor, dobanda maxima fiind de 11% pe an. Pentru aceasta luna, programul de emsiuni cuprinde doua emisiuni de certificate de trezorerie, in suma totala de doua miliarde de lei, si doua licitatii de obligatiuni de tip banchmark, fiecare de 500 mil. lei, vizand astfel atragerea a 3 mld. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO