Bănci și Asigurări

Daca tot cresc creditele la dobanzi mari, de ce le-ar ieftini bancile

31.08.2004, 00:00 15



Bancile comerciale au tot amanat reducerea dobanzilor la creditele in lei si totusi soldul creditelor de consum a continuat sa creasca in iulie, cu un ritm solid de 3,4% fata de luna iunie, potrivit unor date preliminare ale Bancii Nationale.



In structura creditelor de consum, cele in moneda nationala sunt preponderente, reprezentand peste 80%. Dobanda medie a pietei la creditele pentru persoane fizice pe scadente de 6-12 luni era la nivelul lunii iunie de 31,5%, respectiv de 29,7% la scadentele de 1-5 ani, specifice creditelor de consum.



Fata de nivelul de la inceputul anului, creditele de consum - considerate primele vinovate de expansiunea creditului guvernamental mai ales din toamna anului trecut - au inregistrat la sfarsitul lunii iulie o crestere de aproape 16%, pana la un sold de 63.921 miliarde de lei.



Mult mai repede a urcat insa soldul creditelor imobiliare, acesta ajungand la 28.033 miliarde de lei, nivel cu circa 40% mai mare decat la sfarsitul lunii ianuarie 2004. Comparativ cu luna iunie, cresterea este la fel de solida, ridicandu-se la 6,3%.



Avand in vedere mentinerea unei dinamici solide a acestui tip de credite in ciuda nivelurilor ridicate ale dobanzilor, chiar este de inteles decizia bancilor de a intarzia la maximum reducerea nivelului ratelor la lei.



In cazul creditelor imobliare domina insa finantarile in valuta, care se apropie de o proportie de 90% din totalul creditelor acordate cu aceasta destinatie.



De altfel, numerosi solicitanti de astfel de credite remarca faptul ca se intampla ca functionarii bancari sa le ofere de la bun inceput credite in euro, fara a mai discuta de lei.



Soldul cumulat al celor doua categorii de credite a ajuns astfel la 91.954 miliarde de lei, reprezentand o crestere de circa 22% fata de inceputul acestui an. Creditele de consum si creditele imobiliare, care compun segmentul creditelor pentru populatie, au ajuns sa reprezinte aproximativ un sfert din totalul creditului neguvernamental.



Potrivit datelor preliminare ale BNR, acesta insuma la sfarsitul lunii iulie 363.521 miliarde de lei, in crestere cu 3,4% fata de luna precedenta.



Comparativ cu nivelul soldului la sfarsitul lui ianuarie, cresterea este de peste 16%, respectiv de 57,5% fata de iulie 2003.



Chiar si dupa o scadere cumulata a dobanzii de interventie a BNR cu 2,5 puncte procentuale in mai putin de trei luni, bancile comerciale nu se grabesc sa-si ajusteze dobanzile la credite noi in lei.



Si probabil ca nivelul cererii de imprumuturi de la ghisee este considerat multumitor fara a fi nevoie de stimulentul unei ieftiniri a creditului, desi mai multe banci se plangeau in primavara de caderi dramatice ale numarului de noi solicitanti de credite.



Nici situatia restantelor nu este considerata ingrijoratoare. Astfel, in cazul creditelor in valuta, care implica cel mai mare grad de risc, restantele reprezinta circa 0,6% din totalul creditelor curente.



Piata bancara asteapta in prezent ca unul din jucatorii mari sa faca primul pasul de reducere a dobanzilor la creditele in lei, pentru ca apoi si restul sa se repozitioneze. BCR continua insa se laude cu prima miscare de la inceputul verii, cand a anticipat reducerile pe care avea sa le opereze Banca Nationala. Promisiuni de ieftinire a creditelor in moneda nationala vin in sfarsit de la al doilea jucator, BRD, care estimeaza o reasezare a spectrului de dobanzi cu cel putin o jumatate de punct procentual.



De asemenea, Raiffeisen Bank, a treia banca de pe piata, ia in considerare o ajustare a dobanzilor, considerand suficient de mare reducerea operata de BNR pentru a justifica o reconsiderarea a dobanzilor practicate de bancile comerciale. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO