Bănci și Asigurări

Danila: Cred ca BNR va mai taia o data dobanda

23.11.2004, 00:00 12



Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru resursele atrase de la populatie trebuie sa se plaseze la un nivel care sa permita stimularea economisirii, dar in perioada urmatoare ratele platite de banci ar putea scadea, a declarat Nicolae Danila, presedintele Bancii Comerciale Romane.



"Fiind banca autohtona, BCR este interesata ca resursa interna sa-i devina loiala, pentru a nu depinde de resursele din exterior", a explicat Danila.



Cu toate acestea, oficialul BCR considera ca reducerea marjelor dintre dobanzile active si pasive va obliga institutiile de credit sa efectueze unele ajustari si la ratele platite la depozitele atrase de la populatie.



Mentinerea unor rate inalte pentru resursele atrase este sustinuta si de competitivitatea crescanda din piata bancara, obiectivul noilor intrati fiind castigarea cotei de piata.



In ceea ce priveste politica BNR, Danila anticipeaza ca, pana la sfarsitul anului, banca centrala va mai opera cel mult o taiere de dobanda. Banca Nationala a redus saptamana trecuta, pentru a sasea oara incepand din luna iunie, rata dobanzii de interventie, cu 0,5 puncte procentuale, la 17,75% pe an.



Astfel, dobanda de interventie a bancii centrale a coborat cu 3,5 puncte procentuale fata de nivelul din iunie, modificarea fiind preluata insa intr-o masura limitata de bancile comerciale, care si-au ajustat dobanzile intr-un ritm mai lent.



Reducerea dobanzii active (la credite) intr-un rimt sustinut ar diminua insa marjele de castig ale bancilor. Institutiile au operat, incepand din vara, mai multe ajustari ale dobanzilor pasive (platite la depozite), pentru a-si permite sa le reduca pe cele active fara sa le scada profitabilitatea. Astfel, diferentialul de dobanda calculat de BNR a crescut in septembrie comparativ cu luna anterioara, acesta lasand loc de noi diminuari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO